Булчински букети

Сватбеният букет е сред най-важните елементи от тоалета на булката. Флористите на „Анжели“ обичат да казват, че когато го видим на живо, той трябва да изглежда като „едно бижу от цветя“.

Традицията булките да носят букет датира от хилядолетия. В Древен Рим и Древен Египет младоженките държали китка от билки заради лековитите им и предпазващи свойства. По-късно, през Средновековието, букетът от цветя служил на булката като средство за прикриване на неприятните миризми. Едва през 18-ти век цветята се превърнали в средство за ухажване и век по-късно булчинският букет се утвърдил като задължителен аксесоар във вида, в който го познаваме днес.

Полезни съвети при избор на булчински букет

Сватбеният букет е основната и най-важна флорална композиция в празничния ден. Затова когато се избира, трябва да се вземат под внимание всички подробности от организацията на събитието.

 1. Проучете кой е точният за вас флорист – като качество на работата, цена на услугата и стил на аранжировките. Добре е да изберете един изпълнител, който да направи всички цветни аранжировки за тържеството – от украсата на сватбения салон и колата до бутониерите, букета на булката и живите цветя за прическата. Само така гарантирано ще получите единна и хармонична визия на сватбената ви декорация. И още нещо: добрата организация изисква да изберете флорист веднага след като сте уточнили дата, място и сте поръчали роклята.
 2. Съобразете се със стила и цветовата гама на сватбеното тържество, за да има хармония и естествено излъчване на завършеност. Най-популярните и неугасващи съчетания за булчински букет са в бяло-розово-прасковената гама, което е в крак със световния възход на пастелните теми в сватбената декорация. Друг също толкова популярен подход е да се търси контрастът. В този случай аранжировката се акцентира цветово, като се постига неочаквана и оригинална комбинация.

Ако сватбата е традиционна, удачен ще бъде класическата по форма аранжировка – кръгла, капковидна или каскадна. Подходящи за тях са розите, лалетата, лилиумите, фрезиите, дребните орхидеи, хризантемите. При по-нестандартни тържества се използват по-нетрадиционни форми – триъгълник или цветен шлейф, например. А някои романтични и непринудени булки предпочитат венец за главата, бутониера за талията или аранжировка тип „китка“.

 1. Може би най-важният съвет! Не избирайте букет, преди да сте поръчали роклята. Така ще съобразите цялостната си визия до най-малкия детайл. Кройката, цветът и материята на тоалета са съществени при подбора на цветята за букета. Ако роклята е пищна и блестяща, красиво седят по-компактни композиции от камелии или гардении с блестящи тъмнозелени листа. По-ефирните и прозрачни платове се допълват чудесно от малки розички, хризантеми или карамфили. Вземете под внимание и дължината на роклята – ако е къса, букетът трябва да е по-малък. От значение са също ръстът и фигурата на булката. Например, ако сте миньонче, голям каскаден букет най-вероятно няма да изглежда добре пропорционално и ще закрива почти цялата ви рокля.
 2. Датата на сватбата е много важна подробност. Сезонът определя цената и издържливостта на цветята. Някои от тях цъфтят само в определен период от годината – като пролетните. Дори и когато оранжериите отглеждат целогодишно повечето видове, цената им се повишава съществено. Проблемът с трайността извън сезон също не трябва да се пренебрегва – дори и да си доставите лалета за сватбата през август, те ще увехнат много по-бързо.

Ако искате да постигнете оптимален бюджет за цветните аранжировки, ви съветваме да не избирате дата за сватбата две седмици преди и няколко дни след 14-ти февруари, 8-ми март, 24-ти май, 15-ти септември, когато традиционно цените на цветните борси се покачват. Допълнително ще облекчите бюджета, ако заложете на местни сезонни видове.

 1. Обмислете добре какво искате да присъства или да НЕ присъства в булчинския ви букет. Кое е любимото ви цвете и дали то е налично в желания цвят? Отговаря ли на стила на сватбата? Алергични ли сте към някое растение? Добре е да избирате цветя с по-неутрален и слаб аромат, за да избегнете неразположения. Опитният флорист ще ви консултира и ще ви помогне да избегнете бързо увяхващи растения или такива, които оставят петна по дрехите.
 2. И последно, но не по важност: Букетът трябва да е удобен за носене и да не е тежък – защото ще го държите поне няколко часа!

Може би имате още въпроси? Ателие „Анжели“ ви очаква! Обадете ни се!

Видове сватбени букети

 

 • Класически или традиционен: Най-често срещаният. Той е със заоблена или кръгла форма и къси стебла. Удобен е за носене и на практика може да се направи от всякакви цветя, малко зеленина и допълнителни материали по избор.
 • Малък: Разновидност на класическия, но обикновено се прави само с няколко стръка цвят и повече зеленина. Изглежда по-кокетно и фино и затова е подходящ за по-дребни на ръст булки или за къси рокли. Най-често букетите на шаферките са такива.
 • Кръгъл: Оформен е в перфектен кръг. Използва се само един ботанически вид – роза или божур най-често. Обичайно този тип аранжировки са едноцветни, но може да се направят и в различни цветове. Подходящ за официални, класически сватбени тържества.
 • Бидермайер: Историята му датира от 19-ти век. Напоследък отново набира популярност. Композицията се състои от кръгла флорална подредба, изградена от слоеве с различни цветове. Използват се растения с различни багри и структура, както и зеленина.
 • Полумесец: Много подходящ за сватба в по-модерен и нестандартен стил. Подчертава индивидуалността на булката и определено ще бъде запомнен. Както името говори, аранжировката е във формата на полумесец.
 • Водопаден или каскаден: Един от най-популярните видове сватбена композиция, за който названието подсказва достатъчно. Част от цветята и зеленината се спускат надолу и създават визуално впечатление за цветен водопад. Каскадата може да бъде по-малка или по-голяма според желанието на булката и вижданията на флориста. Използват се орхидеи, калии, папрат , бръшлян и др. Този тип е доста силен и драматичен като визия и затова е добре останалите аксесоари да са сведени до минимум. Добре се вписва както в сватби в по-модерен стил, така и на класически църковни церемонии.
 • Китка: Свободна композиция на аранжировката, която създава впечатление за току-що набрани цветя. Много подходящ за сватба в бохо или рустик стил или на открито.
 • Топка: Оригинален и необичаен тип композиция. Представлява перфектна топка от цветя с панделка, за която се носи. Практичен е от тази гледна точка и си отива с повечето съвременни кройки на булчинските рокли. Шаферките често носят такива флорални „чантички“.
 • Венец: Твърде обемен и поради тази причина подходящ само за сватби на открито. Цветята и зеленината се преплитат в кръг или полукръг. Украсява се допълнително с дантела или друг вид плат.
 • Скиптър: Прави се от цветя с дълги дръжки, стегнати с лента. Подходящ за дълги прави рокли и стройни високи булки. Изглежда ефектно.
 • Сноп: Голям и привличащ вниманието букет от цветя с дълги дръжки – калии, лилиуми, орхидеи и рози. Носи се със сгъната в лакътя ръка, което го прави по-неудобен. Подхожда на сватби в съвременен стил и за булки, които следват последния писък на модата.

Сватбени букети според сезона:

 • Пролетни: Има ли по-сватбен сезон от пролетта? Тя е богата на цветове и ухания и е прекрасно време да се отпразнува любовта! Главна роля играят лалета, божури, люляци, фрезии, рози, момина сълза, ранункулус и много др. Може да изберете дори маргаритки, кокичета и нарциси.

Палитрата на букетите варира от жълто и прасковено, розово и светлосиньо до всевъзможните нюанси на виолетовото. Свеж и отличителен избор е аранжировка в наситено оранжево (манго или папая), прасковено и бяло.

 • Летни: Лятото е времето да бъдем свободни, дръзки и емоционални. Такива са и сватбените тържества през този магичен и топъл сезон. Удачно е да се използват ярките и игриви тонове – яркосиньо, цикламено, слънчевожълто и аленочервено. Подходящи са мак, слънчоглед, хортензия, алстромерия, ирис, циния, карамфил, гардения, еустома, роза.
 • Есенни: Напоследък сватбите през есента набират все по-голяма популярност. И има защо – есенните багри са прекрасен декор за големия ден. Акценти в есенните букети са цветята в жълтата, кафявата и оранжевата гама. Най-често използваните видове са хризантема (емблема на сезона), далия, еустома, гладиола, ранункулус, роза, кала, плодови клончета, сухи плодчета и шушулки, есенни листа, пера.

Постига се феерия от жълто-оранжево, тъмнозелено, прасковено, керемидено, медно, карамелено и ръждивочервено. Ако залагате на стилна и класическа визия, изберете комбинацията оранжево и бежово. По-дръзките от вас могат да изберат виолетово, медно и смарагдовозелено или тъмносиньо с прасковено.

 • Зимни: Обикновено зимата е отбягвана от бъдещите младоженци като сезон за сватба. Въпреки че на пръв поглед тогава природата спи, булките, избрали дата през студените месеци, няма да се разочароват. За основа на зимните аранжировки се използва бяло, кремаво и слонова кост. Прекрасна комбинация ще се получи, ако към тях се добавят бледорозово, ярко или бургундскочервено, вечнозелени растения. Стилна и отличаваща се комбинация, с която ще бъдете запомнени, е синьо, старо злато и шампанско.

Използват се анемония, ранункулус, амарилис, роза, кала, карамфил, коледна звезда, орхидея, шишарки.

Искате още стилни, нестандартни или изпитани във времето предложения за букети и други аранжировки? Свържете се с нас!

Най-популярните цветя за булчински букети на всички времена

Дългогодишният ни опит на флористи говори, че най-предпочитани от българските булки са класическите роза, божуреста роза, божур и лале.

Изборът на сватбен букет е въпрос на вкус, но все пак, тук ще изброим всеобщите любимци, предпочитани от младоженците през годините.

 • Роза: Царицата на цветята, символът на красотата и любовта! Розите играят роля в легенди, приказки, романи, произведения на изкуството и дори исторически събития. Поетите я възпяват, а влюбените изразяват чрез нея страстта и обичта си. Безспорно розата е „звездата“ в сватбената флористика. Но това в никакъв случай не я прави „изтъркана“ или банална. Напротив! Повече от 3000 сорта рози се отглеждат с търговска цел целогодишно в различен размер, форма и цветови нюанси (дори може да бъдат дву- и многоцветни).

Розата е древно цвете, култивирано преди повече от 5000 години в градините на Изток. В Европа добива популярност по време на Римската империя. А през 18-ти век розите се разпространяват трайно и повсеместно из континента и остават завинаги в сърцето на европейските булки.

 • Лале: Цветето на пролетта! Въпреки че Нидерландия е страната на лалето, всъщност неговата родина е Персия. През 16-ти век лалето е пренесено в Европа чрез Османската империя. Българската дума „лале“ е с турски и персийски произход, а латинската „tulipa“ идва от турската дума за тюрбан.

Лалетата се отглеждат в различни цветове, включително бяло и кремаво, пастелните розово, жълто и прасковено и в наситените нюанси на червеното, оранжевото, лилавото. Може да се намери през по-голямата част от годината, но е най-достъпно през пролетните месеци. Многоликото лале се вписва чудесно и в елегантен сватбен салон, и на по-непринудени места за празнуване. То е подходящо за всеки елемент от флоралната декорация – от букетите и бутониерите до аранжировките на масите. Използват се във всичките им основни разновидности.

 • Кала: Елегантното цвете с форма на тромпет произхожда от Южна Африка. В нашата култура е символ на чистотата на младоженката и неслучайно е наричано „булчин букет“. Специфичната му форма е оценена в стиловете Ар нуво и Ар деко в края на 19-ти и началото на 20-ти век. По-големите разновидности с дълго стъбло са подходящи за вертикални аранжировки и букети, а малките са идеални за бутониери и по-малки композиции. Масовият цъфтеж е през зимата и пролетта, но са налични през цялата година. Обикновено за сватби се използват белите калии, но малцина знаят, че съществуват и други разцветки. Например, тъмнолилавата кала е спиращ дъха избор за зимата… или за булки, които не се страхуват да бъдат нестандартни.
 • Момина сълза: Изненада! Повечето български булки сигурно ще се учудят, но момината сълза е традиционен избор за кралските сватбени букети. В скандинавската митология растението се свързва с богинята на пролетта. Момината сълза символизира невинност и чиста любов и е наричана още „стълба към рая“. Малките ароматни камбанки са налични през пролетта и ако сватбата ви е през друго време на годината, ще се наложи да преосмислите избора си. Малко хора знаят, че макар и рядко се срещат и розови момини сълзи.
 • Хортензия: С пищните си кълбовидни съцветия в бяло, зеленикаво, розово, небесносиньо, червено и виолетово, тя е символ на безоблачното и светло бъдеще. Произхожда от Далечния Изток. С времето е придобила голяма популярност на Стария континент и рядко сватбата на европейка минава без нея. Интересното при хортензията е, че тя може да променя цвета си според състава на почвата. Един-два цвята от нея са достатъчни да запълнят аранжировката, а няколко стръкчета стигат за симпатична и очарователна бутониера. Разнообразието от видове на хортензията я прави идеална за комбиниране с всякакви растения – както в елегантен букет с рози, така и в романтична връзка от горски цветя… А защо не и аранжировка изцяло от това великолепно цвете? Нямат аромат, имат разумни цени и са в сезон от юли до ноември.
 • Божур: Високо ценен е заради своята нежност, деликатност и впечатляваща красота. Наричан е императорското цвете, защото в Китай украсявали владетелските градини с него. Има прекрасен силен аромат и ярки багри. Това е цветето за романтичните и чувствителни булки, но също така е символ на просперитет и благополучие. Неговата родина също е Азия, където е култивиран преди повече от 1000 години, но отглеждането му е доразвито от французите. Сватбен букет само от божури е самото великолепие, а божурът е подходящ и за флоралната декорация на тържеството. Те са в сезон от късна пролет до ранно лято и извън него държат висока цена.
 • Ранункулус: Заради непопулярното си име често е пренебрегван от бъдещите булки – а всъщност е най-прекрасната алтернатива на розите и божурите на доста по-прилични цени. Наричан от нашите баби лютиче, ранункулусът символизира богатство, щастие и нашепва на любимата: „Заслепен съм от твоя чар“ – звучи много подходящо за сватба, нали? Първите европейци се срещат с него през 13-ти век в Далечния Изток. Ранункулусът е наличен в богата палитра – бяло, жълто, оранжево, розово и др.
 • Орхидея: Тези екзотични и изискани растения носят полъха на далечните топли страни. Тяхната мистична красота е вдъхновявала много творци, а техни изображение можем да видим дори върху древни китайски порцелани. През 16-ти век испанските мореплаватели донесли тези удивителни творения в Европа и така с изящество и необикновена красота орхидеите завладели сърцето на европейците. Те са изключително разнообразни по вид, размер и окраска. Символ са на близост в любовта и рядка красота.
 • Стефанотис (мадагаскарски жасмин): На викторианския език на цветята означава съпружеско щастие и това, разбира се, го превръща в популярен избор за сватба. Наричан е още „булчински венец“ и е увивно растение с произход о. Мадагаскар. Букетът и бутониерите от белите звездовидни цветчета са сред най- предпочитаните за класическа сватбена церемония. Има лек наситен аромат и е на приемливи цени. Съчетава се прекрасно с други видове в аранжировка и придава нежност на цялостната композиция.
 • Гардения: На езика на цветята тя ни нашепва „Ти си красива!“ Елегантната гардения се отличава с тъмните си плътни листа и силния си изкусителен аромат. Пренесена е в Европа от Южна Африка в края на 18-ти век, а разновидности на растението се срещат в тропическия и субтропичен пояс на Африка, Азия и островите в Тихия океан. Гардениите стоят прекрасно в букет или като украса за маса, а единичен цвят може да се превърне в стилна бутониера или аксесоар за коса. Налична е в различни размери, но е деликатна и лесно може да се нарани.

Ателие за цветя „Анжели“ прави сватбения ден по-цветен, по-ароматен и по-красив повече от 10 години. Станете част от нашето семейство! Доверете ни се за вашия булчински букет!

Очакваме ви!

Символика и тенденции при булчинския букет

Независимо от темата на сватбата и предпочитанията ни относно организацията, традицията повелява в края на празненството булчинският букет да стане притежание на някоя от дамите, която все още не е открила своя бъдещ любим. Това е само една от причините този елемент задължително да присъства на всяко сватбено празненство. Другият момент е изцяло насочен към естетическата роля на булчинския букет.

Виж повече

Другият момент е изцяло насочен към естетическата роля на булчинския букет. Този детайл нежно допълва сватбената визия, като стои изключително красиво в съчетание с булчинската рокля, а присъствието му се откроява най-вече по време на сватбената фотосесия, която запечатва очарованието на булчинския букет за вечни времена.

Ролята на булчинския букет

Булчински букет 1
Булчински букет с нежни рози

Разграничавайки се от стилистичните качества на булчинския букет, нека се огледаме по-назад в миналото, за да разбулим тайната зад тази романтична традиция. Първите булчински букети по нашите земи са се състояли от билки, чиято роля е била да плашат злите духове и да опазят младото семейство от бъдещи злини и нещастия. Тези булчински букети са се състояли от прясно откъснати стръкчета розмарин, мащерка, мента, лавандула и всякакви лековити и същевременно ароматни традиционни растения. Освен като амулет срещу злини, билковите булчински букети са обграждали девойките с нежен аромат, който придавал допълнително очарование на този празник. Връщайки се още по-назад в древността, отново можем да открием булчински букети, този път под формата на венци. Вплетените в тях растения са носели съответната символика, която да подчертае почтеността, невинността и безкрайната любов на бъдещото семейство.

Преди да навлезе традицията по хвърляне на булчинския букет, неомъжените девойки са отивали при булката и са откъсвали по някое от вплетените в булчинския букет цветя. Идеята е била всяка от тях да се докосне до късмета на булката, който да ги срещне с техния бъдещ съпруг. Подобно на дизайна на булчинския букет, в наши дни и самият обичай е претърпял известни промени. Вместо всяка девойка да откъсва от булчинския букет цвете за късмет, само една е избраницата, която ще се докосне до щастието на булката. Всички неомъжени дами, които присъстват на сватбеното празненство, се нареждат една до друга, а булката се обръща с гръб към тях и хвърля булчинския букет назад. Девойката, в чиито ръце попадне той, следва да се омъжи в рамките на една година. По този начин, традициите от древността се обвързват с модерни и забавни игри и надпревари, които допълнително да повлияят на празничната атмосфера.

Тенденции при булчинския букет

Както вече стана ясно, прототипът на булчинския букет в Древен Рим и Древна Гърция е представлявал венец. Векове по-късно, нашите предци са събирали и използвали за булчинските букети благоуханни билки. С времето тенденциите изцяло се променят, придавайки на булчинския букет разкоша на най-величествените цветни представители като рози, фрезии, орхидеи.

Скромните билкови булчински букети са отстъпили своето място на пищните и същевременно все така елегантни аранжировки, допълнително декорирани с бели панделки, които да прикрият зеленината в цветните стъбла. Еволюцията на булчинските

Булчински букет 2
Булчински букет с традиционни червени и бели рози

букети достига до все по-мащабни проявления, като един от най-внушителните дизайни е каскадният булчински букет. При него част от цветната феерия се спуска елегантно в пространството, подобно на водна каскада, откъдето идва и наименованието на този вид булчински букети.

През последните години тенденциите при булчинските букети все повече заимстват от елементи от миналото, вдъхвайки им нова и модернистична визия. В булчинските букети започват отново да се появяват всякакви сухи билки, които впечатляват с контраста си  между свежите цветове и почти декоративната визия на сухите стръкчета. Този вид булчински букети е изключително актуален за сватби, организирани през есенния сезон, когато природата по естествен начин загатва за тематиката и флоралните модни тенденции. Друга наскоро наложила се промяна се откроява в самата дръжка на булчинския букет. Докато преди десетилетие при изработката на всички булчински букети се целеше прикритие на стъблата на цветята с панделки, които да им придадат тази силно традиционна сватбена визия, то днес представите за естетика за коренно различни. Панделките служат единствено за придържане на булчинския букет цял, оставяйки на показ възможно най-голяма част от зеленината на цветните стъбла. По този начин отново се загатва за автентичността на булчинския букет, който изглежда достатъчно красиво и без необходимостта от допълнителна обработка.

Булчински букети според сезона

Следвайки тенденциите при булчинските букети, вече загатнахме за някои деликатни предпоставки, от които можем да се водим при изработката на нашия булчински букет в зависимост от датата на сватбата. Есенните сватби не просто се радват на почти декоративното очарование на сухите билкови стръкчета, но и позволяват използването на букет, съставен изцяло от сухи цветя. Ароматните сухи цветя и ефирността на пампасите са пленили сърцата на всички, когато става въпрос за интериорен дизайн у дома, а в духа на сватбената тематика много дами пристъпват към тях и в деня на „заветното да”.

Когато и последните жълто-оранжеви листа паднат на земята, покрити от бялото очарование на снега, можем да оставим сухите цветя и билки настрана, черпейки нови идеи от зимния пейзаж. Пред зимните булчински букети се открива възможността да въздействат с короната си от снежно бели цветя, допълнително декорирани с шишарки, борови и дрянови клонки. Тази традиционна зимна палитра носи в себе си естествена цветова хармония, но при желание на булката, покритието на булчинския букет с изкуствени бял сняг е разкошен вариант, който едновременно ще хармонира и на сезона, и на събитието.

Булчински букет 3
Пролетен булчински букет в свежи цветове

През пролетта, когато всичко се пробужда, най-актуални са булчинските букети, изработени от най-ранните и впечатляващи с пъстротата и аромата си цветя като лалета, макове, нарциси. През тези месеци бихме могли да се радваме на свежото присъствие на момината сълза, както и на атрактивното излъчване на мускарито, пленяващо с ярък синьо-лилав нюанс. Пролетта е времето от годината, през което можем да си позволим да се насладим на булчински букет в естествена пъстра палитра, въпреки това за по-традиционна визия бихме могли просто да заложим на булчински букет от цветя основно в бяла тоналност.

Лятото си остава запазена марка на един много ексцентричен вариант на булчинските букети, а именно – слънчогледите. Това е едно наистина смело и сравнително нетрадиционно решение за булчински букети, което през последните години се превърна в невероятно актуален избор. Независимо от сезонните ни предложения, нека не забравяме, че живеем в изключително динамични и  години, когато можем да открием всяко едно цвете целогодишно, затова и цветната свежест на булчинските букети е лесно постижима задача.

Ролята на булчинския букет

Тенденции при булчинския букет

Булчински букети според сезона

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!