Цветя за младоженска маса

Младоженската маса е във фокуса на сватбеното тържество в буквален и преносен смисъл. Тя събира погледа на всички гости в ресторанта и е сред най-заснеманите места по време на празненството. Ето защо украсата ѝ е може би най-важният акцент в сватбената декорация.

Елементите на украсата включват цветя, свещи, воали и драперии, осветление, декоративни предмети като вази, свещници, огледала, надписи и други по-дребни елементи. Ателие „Анжели“ предлага различни варианти за красива и ефектна маса на бъдещите младоженци, както и осъществяването на цялостен проект за сватбена декорация и флористика.

Най-важното за сватбената украса на младоженската маса

Със сигурност всяка булка държи украсата на нейната маса да е безупречна и зашеметяваща. Принципите за украсяването ѝ до голяма степен съвпадат с тези за останалите маси на сватбеното тържество:

 1. Младоженците се разполагат централно в ресторанта, така че да са видими за всички гости. Масата им е с най-пищна украса и изпъква над останалите. Обикновено е близо до дансинга, а другите са разположени равномерно около нея;
 2. Фонът зад младоженците задължително трябва да е подходящ за снимки – това все пак е една от най-сниманите точки. Този проблем обикновено се решава с помощта на сватбен декор – поставят се различни драперии, платна, стени или се използва сватбената арка от изнесения ритуал;
 3. Високите цветни аранжировки, вази, свещници и бутилки са силно нежелателни. Те закриват главните действащи лица на празненството, пречат на фото и видео заснемането. Гостите трябва да имат визуален контакт с булката и младоженеца. Затова се придържайте към аранжировки и декоративни предмети, стигащи най-много до врата на седналите младоженци;
 4. Следвайте цвета и темата на тържеството и подбирайте елементи в един стил. Преди да уточните тази част от декорацията, изберете гама, булчинска рокля и букет. Едва тогава обмислете вариантите за украса на мебелите и ресторанта. Главната маса трябва да изпъква, но не и да се различава стилово от останалия сватбен декор;
 5. Съобразете се със сезона и мястото на тържеството. Някои неща не могат да бъдат променени, а други могат да вдъхновят създаването на уникална трапезна декорация;
 6. Ако сте на открито, помислете дали вятърът няма да попречи. Например, да угаси свещите или да разпръсне листенцата от цветя, с които сте украсили. Изберете декорация, която няма да се размести от лек полъх;
 7. Уверете се, че избраният текстил – покривки, тишлайфери, драперия, воали, е предварително изгладен. Не искате да съсипете снимките си заради такава дреболия, нали?
 8. Съобразете се и с изискванията за пожарна безопасност на открито и закрито при използване на открит пламък. За по-сигурно, поставете свещите във фенери, стъкленици или друг тип закрити свещници;
 9. Избягвайте силно ароматните цветя и свещи. Няма да е приятно булката да има главоболие точно на сватбения си ден;
 10. Завършете украсата с индивидуален щрих, който ви отличава като двойка;
 11. За най-важните аспекти от сватбената декорация, каквото е и младоженското място в ресторанта, се доверявайте само на професионалисти. Ще спестите време, усилия, нерви, а и финанси. А крайният резултат ще си заслужава;
 12. Дори да сте планирали по-малък бюджет за украса, не се тревожете. Опитният флорист ще ви посъветва какви аранжировки ще бъдат едновременно на достъпни за вас цени, но с подходящата тържественост за повода.

Най-лесните начини младоженската маса да изпъкне:

 • Добавете малко блясък – достатъчно е, за да се откроите!
 • Много цветя! Покрийте драперията с богато количество красиви обемни естествени цветя. Масата ви ще придобие романтичен ореол, който със сигурност ще се забележи. Цветята създават магия!
 • Отличаващ се текстил. Добавете малко шик и класа чрез избора на материи. Защо да не е плат с бляскави нишки или интересна текстура? Ако това не ви е достатъчно – използвайте тишлайфер не от текстил, а от цветя и зеленина. Определено ще бъдете впечатляващи;
 • Озарете мястото с допълнителни светлинки – лампички, свещи, – избирате вие. Само се съобразете със стила и темата;
 • Добавете нещо свое и необичайно! Напоследък популярни са закачливите табели и надписи, който се поставят на столовете и около масата на младоженците;
 • Златно, златно и пак златно. Ако искате да придадете луксозен оттенък на декорацията, добавете златисти елементи към останалата украса на местата ви. Златното се комбинира чудесно с хитовата пастелна сватбена тема – цвят пудра, руж, екрю, шампанско, кремаво, бяло;
 • Друг цвят, с който трудно ще сбъркате, е бялото. Винаги елегантно, то създава усещане за чистота, светлина и простор. Също много добре се комбинира с вечните пастелни сватбени тонове.

Център с естествени цветя

Има всевъзможни варианти да декорирате вашата младоженска маса. Но флоралните аранжировки са идеалният начин да добавите цвят, плътност и стил.

Няма нищо по-красиво от творението на природата! Живите цветя са сватбената декорация, която се е утвърдила като непоколебим стандарт на добрия вкус.

Аранжировките се определят от формата и големината на масата:

 • Правоъгълната изисква симетрични декорации – обикновено се разполагат една централна композиция и още две в противоположните ѝ краища.
 • При кръгли модели се изготвят аранжировки, следващи формата ѝ. Обикновено флоралната композиция е само една, но по-пищна.

Най-често у нас младоженците са разположени на правоъгълна маса с лице към останалата част на ресторанта. За щастие вариантите за украса в този случай са най-разнообразни.

Единственото ограничение е височината на аранжировките от плота нагоре. Другото е въпрос на желание и бюджет.

Аранжировките може да са разгърнати на ширина, дължина, да висят или падат чак до земята пред младоженското маса. Възможно е и да разположите единични стръкове цветя по цялата драперия.

По форма аранжировките са най-разнообразни – линейни, кръгли, висящи, каскадни, тип венец или гирлянд.

Издължена и ниска аранжировка стои изключително добре, гледана фронтално. Тя е разположена по ръба на масата и често пада надолу по драперията. Тя е идеална за снимки и е перфектният „кадър“, който гостите ви ще запечатат с поглед всеки път, когато гледат към вас.

Понякога аранжировката може да заема цялата предна дължина на масата и да се спуска каскадно по нейните ръбове.

Често за флоралните композиции на централната маса се използват цветя, които не присъстват на останалите места. Това е търсен ефект за подчертаване на важността ѝ.

Декоративен фон

Декорът зад булката и младоженеца поставя ударение върху украсата на тяхното място и е чудесна помощ за фотографите:

 • Обикновено за фон служи декоративна стена, облечена с плат и допълнително украсена с цветя, лампички и други дребни елементи. Добре е конструкцията да има обем, който се постига чрез волани, панделки, тъкани с различна текстура и живи цветя. Това е много фин и нежен вариант за фон. Платът се спуска и създава ефект на ефирност и лекота – като облаци или водопад;
 • LED подсветка ще добави нежност, блясък и романтика на целия фон. Ако решите да използвате осветление, нека то да бъде под плата, за да не затруднява работата на фотографа. А и се постига доста по-приятен ефект. Комбинира се добре с всички останали елементи от декора. Масата за младото семейство ще свети по-силно от най-ярките звезди на небето;
 • Ако пространството зад младоженците е достатъчно ефектно от естетическа гледна точка, може да използвате само цветя за фон. Те може да се спускат под формата на гирлянди или венец, дори сърце. Ако сватбата е на открито или пространството отзад е голямо, може да сложите арка, декорирана с цветя. Важно е да съгласувате цветята на масата и тези за фон;
 • Ако стандартните дизайнерски опции не ви впечатляват и искате нещо по-оригинално, добавете необичаен предмет или лека закачка: надписи, врати, огледала, часовници, картина, снимки. Тук е вашата възможност да развихрите въображението си да добавите лични нотки към украсата.

Други декоративни елементи за младоженската маса:

Разнообразието е огромно и зависи само от вас! Използват се свещи, свещници, фенери, вази, буркани, стъкленици с плаващи свещи и цветя, рамки за снимки, огледала и др.

Заслужава си да отбележим специално една много впечатляваща тенденция в украсите на сватбените маси – кафезите, пълни с цветя и свещи. С такава декорация приказката се превръща в реалност!

Подобно на украсата на останалите места за хранене в ресторанта, могат да се използват камъчета, кристали, перли и листенца от цветя. Според сезона може да добавите шишарки, борови клонки, кестени, сухи листа, мидички и пр.

Само не забравяйте, че предметите не трябва са прекалено високи и да закриват лицата на младоженците!

Текстил за младоженската маса

Често за централната маса се използва покривка в различен цвят или от различна материя. В други случаи се слагат допълнителни воали и драперии, за да я отличат и акцентират.

Обикновено се избират пастелни нюанси, който са традиционни за случая. Те по-лесно създават усещане за лекота и помагат за изпъкване на по-ярките декоративни акценти.

Шифон, тюл, органза, сатен, дантела са най-честите кандидати за покриване на най-важното място в ресторанта. Според вкуса и темата на сватбеното тържество те могат да се комбинират или да се използват самостоятелно.

Могат да покриват цялата повърхност, или да се използват като ленти, панделки и др. Ако искате част от плота да е открит, имайте предвид, че това е удачно само ако мебелите са в безупречно състояние.

Съветваме ви да съчетаете текстила с останалите елементи. Например, ако използвате дантела, сложете същата на вазите, бутилките и свещите. Вържете букета на булката и бутониерата на младоженеца с дантелена връзка. Така ще се получи чуден синхрон.

Може да използвате и двойна покривка – над стандартния текстил слагате прозрачен лъскав или бродиран пласт от друга материя.

Украсата за младоженска маса се стреми да прикове погледите на гостите, да играе ролята на спиращ дъха декор за снимки и да бъде водещият акцент в декорацията на ресторанта.

Какво да направите, за да го постигнете? „Анжели“ с радост ще помогне да сътворите вашата сватбена приказка:

 1. Ще си уговорим среща, на която да обсъдим локацията, датата, темата и стила на сватбата. Ще изберем заедно цветя, съдове, текстил и други необходими декори;
 2. Ще ви изготвим оферта с цени;
 3. Ще направим цялостен проект и ще изготвим мостри, ако е нужно;
 4. Следва одобрение на проекта и изработка на декорацията;
 5. Изпълнение в сватбения ден.

Очакваме ви!

Разгледайте категорията ни декорация цветя

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!