Водещ

При провеждането на сватбени тържества има една фигура, която заема централно и определящо място. Този човек играе важна роля за гладкото протичане на събитието и поддържането на градуса на настроението. 

Това е сватбеният водещ! В българската действителност той много често съвместява тази функция със задълженията на DJ. 

Наемането на правилния професионалист има своите тънкости, на които ще обърнем внимание в тази статия.

Какво трябва да знаем при избор на водещ на сватба?

  1. Колко души ще наемете според бюджета и приоритетите ви? Вариантите в България са два:
  • Самостоятелен DJ 2в1. Повечето двойки у нас наемат дисководещ, който се заема и със провеждането на различните ритуали и игри по време на празненството. Той води посрещането на младоженците, дава думата на кума за неговата реч, обявява първия танц и отправя поздравления. Важно е да знаете, че сватбен дисководещ не е равнозначно на DJ в клуб. Спецификите в работата на двете места са различни и е добре да го имате предвид, преди да наемете неподходящ човек. В случай че се провежда изнесена церемония по сключване на граждански брак, може да ангажирате допълнителен водещ, който да извърши ритуала.

Описаният по-горе вариант е подходящ и напълно достатъчен за повечето сватби. Всички добри сватбени дисководещи са способни да извършат достатъчно адекватно и професионално воденето на празненството. Но все пак, ако имате по-специфични и нестандартни изисквания, за вас е подходяща другата опция:

  • Тандем от сватбен водещ и дисководещ. В чужбина, а напоследък и у нас, е разпространена практиката да се наемат двама различни професионалисти – DJ и сватбен водещ, които работят в синхрон за забавлението на гостите. Сватбеният хост води и церемонията по изнесения ритуал. Ако предпочитате този тип на работа, ви препоръчваме да потърсите добре сработен екип с няколко сватби, проведени в тандем, зад гърба си. 

Наемането на отделен сватбен водещ е удачен избор, когато искате по-разчупен сценарий за сватба или когато очаквате, че гостите ще се отпуснат по-трудно. А ако сватбата е интернационална, сватбеният хост е задължителен. 

  • Какво да НЕ правите! Ако се чудите дали да не използвате някой приятел, който да пуска музика и да каже няколко думи на микрофона по време на празненството – недейте! Нашият професионален съвет е да се доверите на експертите. Никак не е лесно да удовлетвориш музикалните вкусове на различни поколения, както и да си наясно с всички задължителни моменти и сватбени традиции. Да поддържаш настроението на толкова хора и да овладееш ситуацията, когато има проблем, е дейност, за която се иска опит и специфични умения. И не на последно място – професионалната техника има своите безспорни предимства.

Единствено сватбите в изключително тесен кръг от хора, които се познават добре, могат да се проведат без водещ. Във всички останали случаи резервирайте професионалист!

  1. Обсъдете с водещия какви са вашите индивидуалните вкусове и предпочитания още на първата среща. Така няма да има неприятни изненади и разочарования. Внимателно разгледайте сценария, който ви предлагат, и ако е нужно, направете необходимите корекции. Обсъдете какъв тип хумор е уместен за вашия стил тържество. 
  2. Уточнете предварително дали има разрешени и забранени парчета и стилове музика. Съветваме ви да не прекалявате с ограниченията – спрете се на списък от 10-20 песни, които искате или не искате да бъдат пускани.
  3. На какъв език ще се води сватбата? В днешния космополитен свят все по-често сме свидетели на смесени бракове. В този случай ви трябва сватбен водещ, който умее да говори не само на български език. Потърсете услуги за двуезично водене – със сигурност, няма да имате проблеми да намерите водещи на английски (и дори на други европейски езици).
  4. Имате ли някакви специфични изкисвания? Държите ли на строг дрескод? Искате ли професионални възможности за осветление? Непременно се поинтересувайте дали разполагат с необходимата резервна техника в случай на повреда.

Какво включват задълженията на водещия на сватба?

След провеждането на консултации с младоженците и изготвянето на сценарий за събитието, водещият отговаря за организацията и графика на самото тържество. 

Той координира всички моменти от сценария, знае къде са нужните аксесоари за ритуалите, настанява гостите, говори по микрофона и анимира събитието, импровизира и замазва гафове, следи за синхронизирането с другите участници на място – дисководещ, фотограф, видеооператор, служители на ресторанта. Предупреждава булката и младоженеца за всяка следваща стъпка от сценария и следи за присъствието им в залата. 

В задълженията на сватбения водещ е предразполагането на гостите на тържеството. Добрият професионалист предварително проучва списъка с поканените и техните роднински и приятелски връзки. Той трябва да посрещне гостите и да ги забавлява до появата на младоженците. Трябва да разчупи ледовете, да спомогне за сближаването на отделните компании и да създаде позитивна, емоционална и приятелска атмосфера.

Водещият на сватба умее да вдига подходящи тостове в най-удачния момент и отправя подходящи поздравления точно когато е нужно. Благодарение на него гостите не скучаят, а всички точки от програмата се изпълняват навреме. 

Какво трябва да знаем за сватбения DJ?

Дисководещият на сватби е специализиран във воденето на тези събития. За разлика от колегите си, които работят с определен стил музика в даден клуб, той трябва да е запознат с повече стилове музика, подходящи за различни поколения, както и с родния фолклор (няма как без няколко хора). Сватбеният DJ познава всички ритуали и игри, владее публиката и умее да говори по микрофон с нужната интонация. Опитният професионалист не преминава тънката граница на добрия вкус. Грижи се всичко да върви по график и работи в тесен синхрон с водещия, ако има такъв.

Без професионално водене сватбените тържества се превръщат в обикновена сбирка. Но сватбата е събитие, което подготвяте веднъж в живота. Ролята на водещия е да го направи наистина единствено и неповторимо!

Имате други въпроси за сватбената организация? Ако търсите професионална декорация и сватбена флористика, се свържете с нас!

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!