Ритуална зала

Изборът и запазването на ритуална зала са ключови стъпки в организацията на сватбеното тържество. 

Какво трябва да знаете преди да запазите ритуална зала?

 • Най-важният и определящ въпрос е къде ще бъде сватбата

В София може да се избира между шест различни зали, но в малките населени места има един-единствен вариант. Ако в града има повече обредни места, трябва да прецените предимствата им като локация, наличие на паркоместа, интериор, екстериор, капацитет, осветеност, натовареност на графика. 

Ако сключвате брак в извън града, може да потърсите къде е най-близката община или кметство, където може да се извърши бракосъчетанието. 

Ако имате възможност, посетете някое от местата лично, за да добиете представа за пространството и атмосферата. Някои от помещенията са доста малки или тъмни. Друг вариант е да разгледате снимки на ритуални зали, направени от професионални фотографи. Така също може да придобиете представа коя ви харесва най-много;

 • Изнесеният ритуал също е вариант, който да обмислите

Все повече двойки го предпочитат, защото е удобен и може да бъде адаптиран според желанията на младоженците. В този случай, имайте предвид, че церемонията е фиктивна. Гражданският брак се сключва предварително няколко дни по-рано на място в обредния дом;

 • Помислете за датата

Съобразете се със свободните дати на желания ресторант и църква, защото често те може да са с по-натоварени графици от обредния дом;

 1. Проверете къде, кога и как може да запазите час и място и го направете при първа възможност. Обърнете внимание и на разликата в цените при различните ритуали.

Коя ритуална зала да изберете?

Коя е най-подходящото ритуално място е решение, което трябва да се съобрази с удобството на гостите и възможностите за качествено фото и видеозаснемане. Ако се колебаете между няколко опции, помислете за следното:

 • Локация. Направете мислен маршрут на сватбения ден: откъде тръгват младоженците, къде са църквата и ресторанта, къде ще бъде сватбената фотосесия. От логистична гледна точка е много по-удобно за вас и присъстващите всичко да е на близко и дори пешеходно разстояние;
 • Паркиране. Ако гостите ще се придвижват предимно с автомобили, трябва да помислите за наличието на паркоместа наоколо. Това е особено важно за локациите в централната част на София. Вземете предвид дали има пряк автомобилен достъп до сградата, тъй като при някои зали няма възможност за спиране отпред; 
 • Брой гости и капацитет на помещението. Големината на помещението е много важен фактор особено ако планирате по-голям брой присъстващи. Някои места са с ограничен капацитет до 60-80 души. Най-големите зали в София са „Красно село“ и „Триадица”, които могат да поберат над 100 присъстващи. За снимките по време на церемонията е добре помещението да не изглежда нито празно, нито препълнено;
 • Интериора на залата и външното пространство около сградата. Освен естетически този фактор е от значение при фото- и видеозаснемането. Предимство е, когато близо до локацията има парк или красива градска част, която е подходяща за снимки с гостите и за сватбената фотосесия;
 • Осветеност на помещението. Много съществен фактор за снимките и видеото. Професионалната фотография се нуждае от добра светлина и достатъчно пространство. Добре е да се посъветвате с вашия фотограф, преди да изберете мястото. Ако все още не сте резервирали такъв, може да потърсите в интернет мнения на професионалисти и снимки от ритуали в предпочитаните от вас зали;
 • Популярност. Поради предпочитанието към някои дати и зали е възможно графикът да бъде запълнен по-бързо от обичайното. Обърнете внимание, че повечето обредни домове не работят в неделя, а за столицата има дежурни. Ако се бракосъчетавате в работен ден, ще можете да изберете всяка една от залите в София. Но за сключване на граждански брак в почивен ден ще трябва да се съобразите с натовареността на конкретното място. Ако държите да сключите брак в неделя в София, то най-подходяща за целта е зала „Триадица“. 

Съветваме ви, ако желаете точно определена ритуална зала и точно определена дата, да бъдете експедитивни и да запазите час максимално рано.

Запазване на час 

В повечето случаи ще ви се наложи да отидете на място, за да запазите час за сключване на граждански брак. Работното време на обредните домове, в София включително, е от понеделник до петък от 9.00 до 17.00 часа. Може да се обадите предварително по телефона, за да разберете кога ще е най-удобно да отидете. 

При запазване на час са необходими само личните карти на бъдещите младоженци. 

Важно уточнение за включващите брак в София е, че записването не е на място в ритуалните зали, а в Столичен дом за радостни обреди на ул. Кракра 2-А (тел. за връзка 359 02/ 981-26-28).

В зависимост от общината, датата и избрания вид на озвучаването ритуалите имат различна цена. Сключване на граждански брак в София без ритуал, без музика и само със свидетели е безплатно. Ритуал, който включва механична музика и право на снимане, е 61 лева. Цената може да достигне до 223 лева с музика на живо. Дължината на ритуала е около 15 минути.

Цената за изнесен ритуал също варира според общината. В София той струва 331 лева. Включва подписване в друг ден, както и присъствие на длъжностното лице и фиктивен ритуал на избрано от вас място в деня на тържеството.

Необходими документи

Най-малко 30 дни преди сключване на гражданския брак се подава заявление за встъпване в брак. Необходими документи са:

 1. Лични карти на младоженците и на свидетелите (за тях може и копия);
 2. Декларация, удостоверяваща че не съществуват пречки пред младоженците да сключат граждански брак. Получава се от сватбеното бюро;
 3. Медицински свидетелства, валидни 30 дни от датата на издаването;
 4. Фактура за озвучаване на сватбеното тържество;
 5. Младоженците, ненавършили 18 години, носят разрешение от районния съд;
 6. Младоженците със семейно положение разведен/а/ носят последното бракоразводно решение;
 7. Младоженците със семейно положение вдовец /вдовица/ носят съответния документ.
 8. Документ от нотариус за избран режим на имуществени отношения за тези, които сключват предбрачен договор.

В деня на сватбата не забравяйте да носите личните карти на младоженците и кумовете!

Малко повече за изнесения ритуал

Изнесеният ритуал е все по-предпочитан от двойките, сключващи брак. Атмосферата по време на церемонията е много по-романтична, снимките са прекрасни, а гостите се наслаждават на церемонията в по-голям комфорт. Обикновено се провежда в градината на ресторанта или на знаково място (природна или историческа забележителност, паметник, плаж). Необходима е допълнителна организация – подходяща украса с цветя, сватбена арка, столове за гостите, маса за ритуала.

Изнесеният ритуал е фиктивен. Той е „пиеса“ пред гостите и камерите. Младоженците полагат подпис няколко дни преди това в обредния дом.

Обърнете внимание, че изнесеният ритуал може да се води както от длъжностно лице от обредния дом, така и от актьор. В доста случаи второто ще ви излезе по-изгодно финансово. 

При желание младоженците могат да напишат сценария на изнесената церемония лично.

Ритуални зали в София

Ще се спрем малко по-подробно на местата за сключване на граждански брак в столицата. Надяваме се, че обзорът ни ще бъде полезен за избора на бъдещите младоженци.

 1. Ритуална зала „Триадица“ е една от най-натоварените в София. Разполага с английски двор и условия за коктейл. Има възможност да посрещне сватбена група до 200 (в момента заради ограниченията до 100) човека. Предлага допълнителна тържественост на ритуала с озвучаване с класическо трио или дуо. Недостатъци: тъмна е, входът и изходът са неугледни, а намирането на паркоместа е истинско предизвикателство. Предимства: намира се на пешеходно разстояние до много църкви и места за снимки.
 2. Ритуална зала „Красно село“, известна още като „Хиподрума“, е най-предпочитаната и популярна в София. Намира се в красив парк, разполага с фоайе за поздравления и просторна светла зала, която има възможност да побере 300 (в момента до 150) човека. Предлага озвучаване с професионален мъжки хор или механична музика. Отличава се с най-много предимства: голяма, светла, с чудесни възможности за снимки наоколо и прекрасни условия за паркиране.
 3. Ритуална зала „Средец“ се намира на втория етаж на Столична община „Средец“ и е с капацитет до 60 – 80 човека. Предлага възможност за класическо, рок или джаз озвучаване на ритуала. Недостатъци: малка, наоколо паркирането е силно затруднено, труднодостъпна.
 4. Оборище“ има възможност да посрещне до 80-100 човека. Разполага със зала за поздравления. Предлага озвучаване с професионален хор в съпровод на пиано. Може да се осигури фолклорен състав за посрещане на младоженците. Паркирането е затруднено, външният вид на сградата е занемарен.
 5. Сердика“ има градина и възможност да побере до 80 човека. Музикалното оформление е класическо дуо. Разполага с фоайе за поздравления. Това е единственият обреден дом в столицата с климатик. Недостатъци: сравнително тясна, неугледна и с неравномерна светлина.
 6. Ритуална зала „Студентска“ е с капацитет до 80 човека и озвучаване с класическо дуо или механична музика. Има фоайе за поздравления, както и сравнително добри условия за паркинг. Недостатъци: мрачна, а районът наоколо е много занемарен. 
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!