Сватбена арка

Сватбената арка е най-емблематичният и запомнящ се елемент от сватбения декор.

Украсена с цветя и текстил, съобразени с темата на тържеството, тя играе главна роля в церемонията. Арката е задължителен декор за изнесения ритуал особено когато той се провежда на открито.

Най-популярният и романтичен вариант за нейната декорация са живите цветя. Без значение каква е темата на сватбата, естествената растителност винаги ще създаде настроение и красота. С помощта на цветя, различни тъкани и форма на аранжировката, арките лесно се персонализират според желанието на младоженците.

„Анжели” предлага класическа сватбена арка под наем за вашето празнично събитие. А нашите флористи ще я декорират в хармония с букета на булката и останалите елементи от  украсата на празненството.

Защо сватбена арка?

 • Независимо от конструкцията си, арката е най-популярният декор, защото подхожда на всичко и всеки – може да се украси с цветя и плат според мястото, стила и цветовете на тържеството;
 • Тя е задължителна, ако планирате изнесен ритуал на открито, но е също добро попълнение и за церемониите в зала – може да бъде използвана и при посрещането на гостите в ресторанта;
 • Тя е красив фотодекор за снимките от ритуалите и церемонията. Друго полезно приложение е, че служи за зашеметяващ фон на сватбената фотосесия и невероятно място за фотоси с гостите. Понякога пространството позволява тя да се постави зад младоженската маса и да краси допълнително празненството (а и снимките от ресторанта ще станат по-естетични).

Този елемент от празничния декор е способен да разкраси и дори да преобрази мястото на събитието. Това е фокусът на вашата церемония. Затова не се ограничавайте да я използвате само и единствено за изнесения ритуал.

Практически съвети

 1. По-добре е да вземете арка под наем от вашия флорист/сватбена агенция. Професионалните цветари ще я украсят в тон с останалата украса. Няма никакъв смисъл да отделяте средства за закупуване или да се затруднявате да я декорирате сами;
 2. За самата украса е най-важно да изберете трайни видове растения. За да сте сигурни в избора, се доверете на флориста си;
 3. Най-романтичен ефект придават заоблените по форма конструкции и флоралните мотиви. За по-модерно усещане разположете украсата по конструкцията асиметрично;
 4. Ако искате наистина всички да усетят магията на тържеството, украсете арката с естествени цветя. Ако използвате същите или подобни растения, които присъстват естествено на мястото на церемонията, ще създадете неповторимо усещане за цялостност и завършеност. Освен че ще бъдете по-близо до природата, и вашите гости ще почувстват това (за горски, градински и еко сватби);
 5. Придържайте се към стила на тържеството! Каква е цветовата гама? Каква атмосфера желаете да създадете? Решете дали искате пищни и ярки цветя или предпочитате по-нежно и естествено излъчване. Какъвто и да е вашият избор, цветята трябва да са без бодли и с дълги гъвкави стебла, които се увиват лесно и стоят на място.

По правило те трябва да кореспондират с букета и цветята от останалата декорация. За щастие, това не е трудно за професионалните флористи. Според желанието ви украсата може да е както пищна, така и минималистична. Но и в двата случая ще постигнете визията, за която мечтаете.

Например, сватба в бохо стил или на плажа предполагат по-семпли аранжировки, разположени в единия ъгъл или на по-голямо разстояние. От друга страна, пищните класически церемонии изискват богата цветна украса, покриваща цялата арка;

 1. По-ограниченият бюджет не означава, че трябва да се лишавате от красивата флорална декорация. Карамфилите и гипсофилата са много достъпни и може да ги използвате, без бюджетът да пострада. Големи листни растения също създават елегантен вид, спестяват нуждата от много други цветя и правят цените приемливи.

Какви цветя да изберем за украсата на сватбената арка?

Най-често използваните видове са: залист, ранункулус, роза (бели, кремави и прасковени обикновено), цинерария, мирта, хортензия (бяла, зелена и синя), далия, анемония, листа от лимон, различни видове евкалипти, глициния, бръшлян.

Ако предпочитате да покриете голяма площ със зеленина, е добре да изберете видове с по-буйни листа като папрат, например. По-нежен вид се постига с бръшлян. Растения със сиво-сребрист оттенък на листата са подходящи за декориране през студените месеци.

Цветето, което най-добре се вписва в украсата на сватбената арка, разбира се, е розата. Независимо дали ще изберете класическа или божуреста, с единични едри или с множество по-дребни съцветия, розата е идеална за целта, защото има гъвкави дълги и здрави стъбла.

Други увивни растения, които ще свършат чудесна работа за украса, са божур, жасмин, повет и ранункулус (лютиче). Карамфилът също е добър избор, защото може да издържи по-дълго без вода. Ароматния грах и глицинията също са подходящи заради прекрасния си обилен цъфтеж в различни цветове, но изискват повече грижа и обработка от професионалисти.

Типове аранжировка на сватбена арка

 • Единична флорална композиция. Най-приемлива като цена. За да изглежда добре, използвайте едри и ярки съцветия;
 • Две асиметрично разположени флорални аранжировки. Внася елемент на оригиналност и изненада. Добре се вписва в сватбени теми с по-естествено излъчване, близо до природата;
 • Покрита изцяло от цветя. Определено няма да останете незабелязани! Ако искате да впечатлите и да създадете спиращ дъха декор за снимките, изберете пищната флорална декорация;
 • С цветя и текстил. Ако предпочитате по-нежен и семпъл стил, комбинирайте цветята с плат в нюансите на сватбата. Най-романтичният тип композиция – представете си веещ се бял плат и очарователен водопад от цветя. Платът подчертава свежестта на цветята и тяхната естествена красота. Обикновено като материали се използват органза, шифон и тюл. Органзата е по-тънка и прозрачна, шифонът – по-плътен, а тюлът създава усещане за обем и въздушност. Добре е изборът на материал да е съобразен с тоалетите на младоженците и най-вече на булката;
 • Някои двойки желаят добавянето на допълнителни елементи към украсата. Така, например, за плажна церемония или за тържество на тропическа тема може да се използват мидички и бамбук, за сватби в градски и модерен стил – различни геометрични и метални орнаменти. Всичко зависи от вас и вашето желание!

Традиции и символика на арката

В чужбина този красив празничен декор е най-важният елемент от декорацията.

Традициите произхождат от древни времена. Класическата сводеста арка, предлагана и от „Анжели“, символизира небесата и е метафоричен вход към новия семеен живот. Тя е присъствала на венчавките още в Древен Египет и е била знак за божествено покровителство. Специален вид арка, наречена чупа, традиционно е част от еврейските сватби от далечни времена. Той символизира бъдещия дом, в който младоженците ще съградят своето семейство.

Сватбени арки под различни форми се използват във венчавките на много народи, а днес те са израз на красота, романтика и надежда за дълъг и щастлив брак. Минаването под тях изразява отърсването от стария и преминаването в нов етап от живота.

Ако искате украсата на сватбата ви да цъфти от цветове и аромати – сватбената арка от живи цветя е вашият правилен избор! Доверете се на „Анжели“!

Започнете брачният си живот по възможно най-приказния и магичен начин! Свържете се с нас!

Сватбена арка – олтар на любовта

Трудно е да се определи кой е най-впечатляващият елемент от сватбеното тържество. Тези сантиментални и вълнуващи моменти в живота са аранжирани с приказни детайли, които могат да накарат всеки мигом да се влюби дори и в най-обикновените, но прецизно изработени, изписани и орнаментирани табелки с имената на гостите. Въпреки това няма как да се пренебрегне величието на сватбената арка, под която младата влюбена двойка се врича с любов и вярност.

Виж повече

Като основен декор към официалната сватбена церемония и носител на дълкова и романтична символика, сватбената арка заслужено получава по-специално внимание, пресъздавайки най-силно темата на събитието.

Символика на сватбената арка

Освен чрез силното си естетическо въздействие, сватбената арка притежава и романтична символика, датираща от векове насам. Нейната роля е да представлява своеобразен портал към новия семеен живот, през който преминават младоженците, встъпвайки в брак. С годините тази символика се запазва, макар и малцина да асоциират сватбената арка с изначалното ѝ предназначение. Според някои култури сватбената арка пресъздава небесния свод и всеки, който се врича във вярност на такова „свещено” място ще бъде закрилян от боговете.

Сватбена арка 1
Четириъгълна сватбена арка с бели воали и свежи цветя

По тази причина сватбената арка символизира и олтар, когато става въпрос за изнесен ритуал. Затова и най-често сватбената арка се среща през по-топлите месеци, когато сватбената церемония и тържество се провеждат на открито.

В наши дни сватбената арка служи като един от най-очарователните и импозантни елементи, възплащавайки чрез красотата си очарованието на този така интимен момент на бракосъчетание между двама души.

Често символиката остава на заден план, изместена от ефектното дизайнерско решение, на което можем да се натъкнем както по време на официалния ритуал, така и на входа на мястото, където се провежда тържествената част, или около масата на младоженците.

Четириъгълна сватбена арка

Четириъгълната сватбена арка е един изключително традиционен вариант, който позволява на дизайнерите да експериментират по невероятен начин с желанията на бъдещото семейство. Поради силно геометричната ѝ форма могат да се създадат истински впечатляващи асиметрични превъплъщения на този олтар на любовта. В най-традиционния си вариант, четириъгълната сватбена арка би могла да бъде декорирана с воали, които нежно се прибират от двете ѝ страни, подобно на завеси. Допълнителното аранжиране на сватбената арка с цветя по цялата горна част или концентрацията им в конкретна област от сватбената арка разчупва първоначално симетричния дизайн. Тук могат да се добавят и каскадни цветни букети, които да се спускат нежно по дължината на воалите.

Друг подход при аранжирането на сватбената арка е увиването на воалите по „небрежен” начин. При този дизайн сватбената арка допринася за нежната и феерична обстановка, а различните нива, на които се спускат воалите, придават усещане за небрежност и свобода. За да се допълни приказната визия на сватбената арка, могат да бъдат добавени всякакви цветни букети, клонки, а дори и скрито осветление, което да накара воалите за заблестят. Конкретно при сватбената арка с „небрежен” дизайн може да се заложи и на спускащо се на различни нива осветление, което да засили асиметрията в дизайна на строгата четириъгълна форма на сватбената арка.

Сватбена арка под формата на подкова

Дори и в самата форма на заоблените сватбени арки се крие символика. Още от древността, подковата се асоциира с носител на късмет и благополучие, а в комбинация с романтичната история под свода на сватбената арка, този дизайн се е превърнал в еталон за семейно щастие. От друга страна, заоблената сватбена арка вдъхва чувство на безкрайност поради липсата на ъгли и ръбове, които да придават острота при възприятието. Като продължение на този дизайнерски похват, могат да се срещнат и изцяло кръгли сватбени арки, хармониращи на сватбените халки и обета за единство във вечността.

Сватбена арка 2
Сватбена арка във формата на подкова с нежни цветни букети

При сватбената арка под формата на подкова воалът почти винаги следва основната форма на сватбената арка, подчертавайки символиката, като се избягва натрапчивото изкривяване на съвършенството в нейния свод. При изработката на традиционна сватбена арка, цветните букети красят горната част, наподобявайки корона, докато воалите се спускат феерично от двете ѝ страни. Творческото вдъхновение оказва своето влияние и тук, превръщайки сватбената арка в истинска цветна градина, разчитайки единствено на флорални елементи. Този тип сватбени арки най-често представляват метални конструкции, обсипани с множество цветя. Липсата на ефирни воали позволява да заложим и на лека асиметричност, като концентрираме цветните букети в два противоположни края на сватбената арка, акцентирайки върху лекотата с която фината конструкция придържа импозантната украса. Естетическата стойност на заоблените арки с флорален щрих ги прави любим елемент и от ежедневието, като най-често имаме честта да им се полюбуваме в началото на алеите на множество частни паркове и градини.

Сватбена арка с нетрадиционна форма

Сватбеният ден е нашият специален момент, в който можем да си позволим да прекалим с романтиката. Сватбената арка под формата на сърце е точно този елемент, който със сигурност за мъжете ще попадне в категорията „прекалено сладникав”, но дамите често се радват на подобни прояви на любов. При този дизайн на сватбената арка няма нужда да търсим скрита древна символика, защото посланието е красноречиво.

Сватбена арка 3
Сватбена арка с кръгла форма тип “Венец”

Най-подходящата аранжировка за тази форма на сватбената арка е силното цветно присъствие. Евентуалното наличие на воали би следвало да бъде много семпло и прецизно следващо формата на сватбената арка, защото в противен случай ще се загуби основната концепция на конструкцията.

Друг представител на нетрадиционните сватбени арки са триъгълните. Този дизайн има силно бохемско присъствие, а самата му форма носи скрито послание. Триъгълникът се асоциира с духовен растеж, със стабилна основа, позволяваща да достигнем непосилни за нас върхове. В духа на сватбената тематика бихме могли да разгледаме триъгълната сватбена арка като препратка към сливането на две души в една, устремена към израстване. Това значение на изначалната форма на сватбената арка я превръща в нетрадиционен, но дълбоко сантиментален избор. Не на последно място ще разгледаме триъгълника като религиозен елемент, който пресъздава Светата Троица. Използвайки сватбената арка като олтар при изнесените ритуали, ние допринасяме за силно религиозния аспект по време на бракосъчетанието.

Най-често тази сватбена арка се изработва от масивно дърво, декорирано със семпли цветни букети. В зависимост от темата на сватбата можем да заложим и на аранжировка от сухи цветя и пампаси, които подчертават бохемската визия на триъгълната сватбена арка. В много от случаите сватбената арка се съставлява от два самостоятелни триъгълника с малка разлика в размерите си, поставени един под друг, един зад друг или частично застъпващи се.

Символика на сватбената арка

Четириъгълна сватбена арка

Сватбена арка под формата на подкова

Сватбена арка с нетрадиционна форма

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!