Комплекс/ Ресторант

Едно от най-трудните решения, които трябва да вземат бъдещите младоженци, е къде да отпразнуват своята сватба. Изборът на място е ключов за цялостната организация на събитието и определящ за настроението на тържеството. 

Това е една от първите стъпки в подготовката за големия ден. Ресторанти, комплекси, вили, винарни, хотели, градини – вариантите са много. И все пак какво ще изберете, зависи от вашите основни приоритети.

Най-важните критерии при избор на подходящо място за сватба

Мястото на празненството е от огромно значение – там прекарвате най-голяма част от сватбения ден. Спомените за събитието и впечатленията на вашите гости до голяма степен се определят от атмосферата на ресторанта. А кадрите, които ще заснемат фотографът и видеооператорът, завинаги ще увековечат избора ви.

За да стесните периметъра на вашето търсене и да откроите своите фаворити, първо трябва да отговорите на следните въпроси:

 1. Къде? В кой град, курорт или географски район искате да празнувате? В или извън населено място?

Доста често сватбата е там, където живеят младоженците, или там, откъдето са родом. Но ако това е голям град, трябва да се реши дали да бъде в конкретен квартал, в центъра или в покрайнините. Обмислете кое от логистична гледна точка е удобно за гостите и къде ще се проведат ритуалите. Препоръчително е да се намали времето за придвижване: или всичко да е на едно място, или различните точки от програмата да са на пешеходно разстояние. Така няма да мислите за трудностите с паркирането в големите градове (или поне ще ги мислите по-малко).

Понякога младоженците избират да направят сватба в курортни или туристически градчета. В този случай трябва задължително да се помисли за комплекс, където могат да бъдат настанени всички гости. 

 1. На открито или на закрито? В кой сезон е събитието? 

Още едно важно уточнение, което ще ви помогне да стесните търсенето си. Естествено, че ако планирате зимна сватба, ви трябва затворен ресторант. Ако предпочитате да е навън, задължително изберете дата в подходящ сезон. При всички положения помислете за резервен вариант в случай на дъжд и необичайно лошо време.

 1. Колко души ще поканите? 

Много важен въпрос! След като изберете местоположението, трябва да отсеете ресторантите наоколо според капацитета им. Повечето места, които са подходящи за сватба, побират до 80 или до 100 души. Но ако планирате по-голямо тържество, ще трябва да разгледате само тези, които могат да поберат необходимата бройка. Не забравяйте, че списъкът с гостите доста често е плаващ – може да добавите някого впоследствие, друг да не успее да дойде. Най-добре да заложите на място, което може да побере около 15% повече от поканените по списък. Освен че ще имате аванс за извънредни гости, присъстващите ще се чувстват по-комфортно с повече пространство. Твърде голямо помещение също не е удачно, защото ще изглежда прекалено празно. 

 1. Какъв е бюджетът и каква категория ресторант предпочитате? 

Още един ключов въпрос, на който ви съветваме да си отговорите още преди да направите окончателния списък с поканените. Ресторантът е най-голямото перо в сватбения бюджет. Но това не означава да търсите най-евтиното предложение, а най-доброто като съотношение цена/качество. Качеството на храната и обслужването не винаги отговарят на категорията на ресторанта. 

Бюджетът ще ви ориентира какви заведения да разгледате и така ще спестите време от ненужно обикаляне. А и сравняването на ресторанти от една категория е много по-лесно. 

Помислете дали имате някакви конкретни изисквания към менюто и обслужването. Различните категории се различават по интериор, по качеството на храната и броя на обслужващия персонал. А това е ключово за настроението и тона на вашия празник. 

Ако държите на луксозна обстановка, но имате по-ограничен бюджет, ще трябва да редуцирате списъка на гостите. Помислете дали поканените са претенциозни по отношение на храната, харесват ли нещо по-екзотично или са традиционалисти.

Добре е при сравняването на различни оферти от ресторанти да обърнете внимание на това какво точно включва кувертът. Все повече заведения предлагат по-комплексни услуги, което може да ви улесни в организацията.

 1. Искате ли изнесен ритуал? 

Ако отговорът ви е да, търсете само такива с подходящо място за церемония – ресторанти или комплекси с градина, двор, тераса или отделна зала/фоайе. Провеждането на изнесен ритуал в салона за хранене не е препоръчително по много причини.

 1. Тип и стил на мястото. 

Самостоятелен ресторант/ градина или хотелски комплекс с ресторант? Ако правите сватба извън града или имате много гости от други населени места, които изискват настаняване, е очевидно кой е удачният избор. И обратно: ако всички живеят в един град, не е нужно да ограничавате избора си само до ресторанти и градини в хотели. 

Не забравяйте и стила! Мястото трябва да съответства на темата и стила на вашата сватба. Не е никак изгодно да предекорирате изцяло ресторант само заради местоположението му. Ако искате българска битова сватба, търсете хубава механа, няма смисъл да разглеждате френски ресторанти. Ако искате изискано тържество, търсете подходящ сватбен салон, а не хижа.

 1. Датата на сватбата фиксирана ли е? 

Проверете кое заведение е свободно на желаната от вас дата (и като часове от деня). Напоследък все по-често двойките определят датата на тържеството си според графика на свободните локации, отговарящи на критериите им. Ако все още не сте резервирали гражданското и църквата, можете ли да промените деня на сватбата според графика на предпочитания ресторант? Преценете кое е водещото за вас. 

След като отсеете ресторантите и комплексите за сватбеното ви тържество според най-важните критерии, е възможно да останат няколко варианта, между които се колебаете. 

Ето какви други фактори да вземете под внимание:

Въпроси при избор на закрит ресторант за сватба

 • Искате ли зала с голям и удобен дансинг? Колко купонджийска се очаква да е сватбата? Обсъдете с управителя дали обявеният капацитет на ресторанта включва дансинг и колко точно е мястото за танцуване при запълнен капацитет.
 • Имате ли особени изисквания към помещението – държите ли да няма колони, да няма стълби и различни нива, да бъде с правилна форма?
 • Кое помещение позволява по-добро разпределение на масите и пряка видимост между всички гости? Това е фактор, който е важен, както за поканените, така и за фото- и видеозаснемането.
 • Има ли допълнителна такса за наем на залата и позволяват ли да се внася външен алкохол? Има ли ограничение в продължителността на тържеството и след колко време начисляват такса за допълнителен час?
 • Какви други услуги като DJ, водещ, украса и т.н. предлагат и дали са на ниво? Позволяват ли да работите с външни декоратори, водещи и сладкари?
 • Кухнята предлага ли меню за хора с алергии и непоносимости?
 • Какви са масите, столовете и цялостният интериорен стил на салона за хранене? Захабен вид на ресторанта ще означава не особено добри сватбени снимки или повече разходи за сватбена декорация, за да се прикрият несъвършенствата. Понякога интериорът в помещението е решен в цвят, който силно ограничава възможностите ви за избор на цвят на сватбената украса.
 • Има ли удобен достъп за автомобили и достатъчно паркоместа? Може ли да се стигне до там пеш или с удобен транспорт?
 • Трябва ли ви детски кът?
 • Хотелският комплекс предлага ли услуги тип всичко на едно място, които да улеснят младоженците и техните близки при сватбените приготовления?

 

Фактори при избор на място за сватба на открито

Обикновено вариантите са два – ресторант или хотел с градина или открито място извън града, което наемате и организирате сами кетъринг по ваш избор. Ако държите на такава сватба, трябва да се съобразите с някои особености при подбора:

 • Какви са опциите при лошо време? Има ли издигнати шатри, навеси и тенти? В случай на валежи или необичайно студено време трябва да имате вариант, който да спаси тържеството. Ако сте в ресторант или хотелски комплекс, най-често ще ви предложат да се преместите вътре. Има ли закрито помещение с капацитета на броя гости? Важно е да уточните с управителя на заведението какви са вариантите, в случай че салонът е зает от друго събитие. Друга опция е използването на шатра или навес. Те пазят декорацията, мебелите и храната от слънце, вятър и дъжд. Но трябва да сте сигурни, че са достатъчно надеждни при пороен валеж. 

Не забравяйте и силното ярко слънце! То също може да създаде дискомфорт и проблеми. Тук на помощ идват чадърите и тентите. Съветваме ви да посетите избраното място в часовия диапазон на тържеството, за да прецените дали ще е необходима по-дебела сянка. 

 • Ще има ли проблеми със силата на музиката след 22.00 часа? Има ли наблизо жилищни сгради? Ако тържеството на открито е в населено място, ще трябва или да го прекратите в 22.00 часа, или да се приберете на закрито, ако има такава възможност. Друг вариант е да търсите отдалечени места извън града (с произтичащите от това логистични проблеми), но дори и тогава има случаи с оплаквания от шума. Понякога в хотелските комплекси извън града може да се разреши музика на открито и след определен час, ако няма други настанени гости в хотела.
 • Има ли твърда настилка за танци? Все пак трябва да има достатъчно удобно пространство за забавления. А и повечето дами ще са благодарни за повърхност, на която обувките им на висок ток ще оцелеят. 
 • Достатъчно осветление. Не забравяйте, че няма как да празнувате, да се снимате и да се храните на тъмно! 

Списъкът с критерии за избор на локация може да бъде безкраен. Трудно ще намерите идеалното място, което да отговаря на всичко. Кое е ценното за вас: добрата храна и обслужване, красивата гледка и приятна атмосфера или удобството на гостите и възможност за настаняване? 

Приоритизирайте най-важните фактори за вас и резервирайте това, което ви е най-близо до сърцето!

 

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!