Сватбена торта

Сватбената торта е черешката на тържеството. Тя е сладкият завършек на вашата сватба, който ще се помни дълго от гостите.

За улеснение на вас, нашите клиенти, ние от svatbae.com предлагаме възможност да поръчате сватбената си торта чрез нас. Така ще си спестите излишното обикаляне и ще организирате повече неща за сватбата си на едно място. 

Нашите колеги сладкари предлагат облечени във фондан (захарно тесто) торти, като пълнежът може да бъде баварски крем, шоколадов крем, натурална квасена сметана с плодове. Може да направите поръчка за изработка по богат каталог или по ваша снимка. Изработват се и уникални модели според вкуса и предпочитанията на клиента. 

Каква торта ще предпочетете за сватбата си зависи от броя на гостите, бюджета ви, сезона на тържеството. Обикновено трябва да я поръчате поне месец по-рано, а самата тя трябва да се вписва визуално и вкусово със стила, цветовата гама и темата на тържеството. 

Преди да изберете вкус, е препоръчително да направите дегустация на предлаганите блатове и пълнежи. Едва ли ще намерите сладкар, който да ви откаже това. 

Какви са опциите на младоженците за сватбена торта?

Сватбените торти могат да бъдат във всякаква големина, цветове и форми и могат да бъдат украсени с всевъзможни техники и орнаменти. Те са овални, квадратни, правоъгълни, с форма на сърце, едноетажни или на няколко етажа. 

Може да се използва също външна или вътрешна стойка. Външната стойка дава по-голяма възможност за избор на пълнеж и блатове – най-вече позволява да изберете по-леките и въздушни рецепти за вашето празненство. Плътните шоколадови варианти са подходящи за използването на вътрешна стойка. 

Какво точно ще поръчате зависи от личните ви предпочитания и визия за тържеството. Опциите са:

  • Многоетажна украсена торта за ритуала + допълнителни за гостите, ако се налага

Това е класически вариант, срещан най-често при организирането на сватби у нас. Основният десерт изглежда наистина празнично, защото е красив, ефектен и пищен. Недостатъци са по-високата цена, по-сложното съхранение и по-трудният транспорт, особено на дълго разстояние;

  • Едноетажна декорирана торта за ритуала и допълнителни неукрасени за гостите

Едноетажните предлагат същите възможности за декорация както и многоетажните, но същевременно са по-евтини, по-безпроблемно се съхраняват и транспортират. Тяхното разрязване и сервиране също е по-лесно. Недостатък е, че не са толкова обемни и впечатлителни за камерите;

  • Декорирана торта за ритуала и кексчета за гостите

Кексчета вместо парче за гостите може да бъде много удачен вариант за градински и плажен тип тържества. Те са удобни за поднасяне, хапват се по-лесно, изглеждат ефектно на голяма стойка и обикновено излизат по-евтино „на парче“. Но понякога фактът, че всяко от тях се украсява самостоятелно, може да оскъпи поръчката. С такова решение определено ще бъдете оригинални и модерни, но не винаги изборът ви ще бъде възприет положително от всички гости. Други възможни недостатъци са, че вариантите за вкусове са по-ограничени, а някои гости лесно могат да останат без кексче;

  • По-малка сватбена торта и сладък бар

Вместо на класическата голяма торта в центъра на събитието новите сватбени тенденции залагат на сладък бар. В този случай имаме комбинация от по-малка сватбена торта и множество сладки изкушения в оформен сладък кът за гостите. Всичко е декорирано в цветовата гама и тема на сватбата. Сладкият бар включва всякакви десерти по избор – еклери, къпкейкове, целувки, кремове, кейкпопсове и др.

Видове сватбени торти: 

  • Голи

Това са модели, които не са покрити с фондан или не са измазани плътно с крем. Много популярни и търсени в последните години. Предимствата им са, че са по-лесни и евтини за изработка, режат се по-лесно, подходящи са за почти всяко време и са много модерни напоследък. Ако сватбата ви е в стил рустик, бохо, винтидж, еко, модерен шик или на открито, това е доста подходящ тематичен избор. 

Много често този вид има и допълнителна дрип глазура, която се стича по страните на сладкиша. Предимството на този дрип е, че може да бъде оцветен във всякакви нюанси и да се впише в цветовата гама на тържеството;

  • С покритие

Класическите сватбени модели обикновено са покрити със захарно тесто или плътен маслен крем. Предимствата им са, че са традиционни и подходящи за класическа сватба, добре се съчетават с всякакви декоративни орнаменти и много лесно могат да се украсят според темата и гамата на сватбата. Недостатък е, че са по-скъпи заради изработката и се разрязват по-трудно. 

Полезни съвети при избор на сватбена торта

  • Съобразете се със сезона

Това се отнася както за пълнежа, така и за декорацията!

Този въпрос често се подценява, но е от изключителна важност. Добрият сладкар ще ви консултира адекватно как да не допуснете сериозна грешка. За лятото трябва да изберете съставки, които не се разтопяват лесно от високите температури. Например, маслен крем или дрип глазура не са добра идея за лятна сватба на открито, особено в много горещо време. Сметаната и мусът също не са удачни за украса през лятото, но фонданът и фигурките от парено тесто са. А и десертите с по-тежък маслен и шоколадов вкус не да особено предпочитани от хората в жегата. Леките вкусове с плодове са много подходящи за топло време, но отново при неправилно съхранение може да се развалят и да съсипят празника;

  • Информирайте се за хладилните съоръжения на избраната локация

Особено в по-топлите месеци!

Противно на вашите предположения, не на всяко място разполагат с хладилник с достатъчно място за тортата (особено ако е многоетажна). Обикновено за това се грижи сладкарското ателие, но винаги е от полза и вие да се информирате предварително. Така няма да има неприятни изненади в последния момент;

  • Помислете за поканените

Добре е сватбеният десерт да отразява вкусовете и предпочитанията на младоженците, но все пак на такива събития с много и различни хора е разумно да заложите на проверените и класически вкусове и съставки. Помислете и за алергените. Например, ако имате доста двойки с деца на сватбата, е желателно да избягвате ядки заради честите алергии на малчуганите към тях;

  • Каква декорация?

Украсата трябва да е съобразена със стила, темата и цветовете на сватбата. Подходящо е и да бъде хармонично съчетана със сезона на събитието (кленови листа и сухи плодове през есента, ядливи цветя през пролетта, сезонни плодове през лятото). 

В последните години се наблюдава тенденцията за използване на свежи цветя в украсата на сватбения десерт. Обикновено се избират ядливи видове или същите цветя, които се използват за букета на булката и украсата в ресторанта. Във втория случай се получава уникална хармония в цялостната декорация, но цветята трябва да са обработени от сладкаря, за да не направят части от сладкиша негодни за консумация.

Сватбената торта е великолепен образец на сладкарското изкуство. Като традиция тя води началото си още от Древен Рим и до ден днешен има запазено място в сватбените ритуали. 

Един красив, ръчно изработен, майсторски декориран десерт е наистина прелестен завършек на големия ви ден!

Спестете време и усилия! Поръчайте своята сватбена торта от Svatbae.com!

Разгледайте категорията ни сватбена декорация

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!