Кола

Кола за сватбата

Сватбеният автомобил се е утвърдил като неизменен аксесоар на тържеството. Традицията повелява младоженците да се возят в специално украсена кола, начело на сватбеното шествие. Това поражда и задължителния въпрос – какво превозно средство да се използва в този ден? 

Вариантите се свеждат до две опции: да наемете специален автомобил или да ползвате по-луксозна кола, собственост на някой познат. Разбира се, тази задача от организацията ще отпадне за тези от вас, избрали тържество в хотелски комплекс от типа „всичко на едно място“.

Какво ще решите зависи от обстоятелствата – имате ли подходящ автомобил под ръка, какъв ви е бюджетът, на какво държите и искате ли да се поглезите в специалния си ден. 

Все повече двойки предпочитат да наемат по-впечатляваща кола, която да направи сватбата им по-специална. Класическа, ретро, спортна или лимузина – избирате вие. Фотографите също се възползват от това решение и включват автомобила в кадри от сватбената фотосесия. А предимството за младоженците е, че друг поема грижата за транспорта в този ден.

Какво трябва да знаете при избора на сватбена кола?

 • Първият въпрос – бюджетът за това перо. Така ще определите моделите и марките, които можете да си позволите според заделената сума. Може да спестите допълнително, като се откажете от незадължителни услуги като шофьор и екстри в колата.
 • Разгледайте и проверете състоянието на автомобила на място, преди да го ангажирате окончателно. Това е особено важно, ако ще наемате кола от агенция. Така ще си спестите евентуални разочарования в деня на тържеството и ще знаете какво да очаквате. А и на място по-добре ще отсеете каква точно марка и модел предпочитате.
 • Проверката на техническото състояние на автомобила ще ви ориентира като клиент какво качеството на обслужване и професионализъм може да очаквате. Обърнете внимание на подробности като изправни светлини и климатик, врати, прозорци и електрически системи и чистота.
 • Съобразете размера на колата с модела на булчинската рокля. Ако изберете по-спортен модел с малко купе, може да е трудно да се поберете с рокля с дълъг шлейф или много обемна пола.
 • Съобразете се с цветовата тема и стила на сватбата. Автомобилът ще присъства на снимките и видеоклиповете, така че помислете дали ще се вписва хармонично в цялостната концепция. Обикновено се избират коли в неутрални тонове, за да се съчетават с цветовите гами на повечето тържества. По отношение на стила, например, ретро автомобил не се вписва добре, ако всичко останало е решено в духа на модерния минимализъм.
 • Ако ще наемате кола, проучете кои са сигурните и препоръчвани фирми. Така ще сте по-спокойни за състоянието на превозното средство и за качеството на предлаганата услуга. 
 • Резервирайте навреме. Ако сватбата ви е на популярна дата или в предпочитан сезон, не отлагайте и запазете сватбен превоз по-рано – особено ако държите на някой рядък или винтидж модел. Това се отнася и ако ползвате кола на познат – през лятото доста често хората отсъстват от града.
 • Резервирайте за малко по-дълго време от нужното. Ако ще ползвате автомобил под наем за определени часове, запазете допълнителен аванс от време за непредвидени отклонения в графика.
 • Помислете дали да не наемете повече превозни средства. Ако и без това ще наемате автомобил за младоженците, може да помислите за автобус или ван под наем за транспорт на гостите. Това ще е практично, ако програмата на сватбата включва повече и по-дълго пътуване до различни точки. Така може да получите и по-изгодна оферта от фирмата, даваща коли под наем. 
 • Не забравяйте и за сезона на сватбата! През лятото търсете модел с климатик, а през зимата – такъв с отопление. Този фактор е важен, ако трябва да избирате между ретро и съвременен модел. Повечето стари коли нямат такива допълнителни екстри.
 • Решете дали наемате с шофьор или без. Имайте предвид, че при някои компании услугата задължително включва техен водач на превозното средство. Повечето организатори препоръчват наемането на професионален шофьор, защото младоженците няма да се притесняват за зареждане с гориво, паркиране, връщане на колата и т. н. При ретро автомобилите професионален шофьор е задължителен, тъй като те имат свои специфики.

Ако планирате да шофира приятел, трябва да се поинтересувате колко ще струва наема в този случай.

 • Офертата за наем на автомобил включва ли допълнителни услуги – украса, шампанско и хладилна чанта за напитки, интернет достъп и др.? Професионалният ни съвет е все пак да доверите украсата на флористите, които ще декорират ресторанта и ще аранжират булчинския букет. Така ще получите единна визия на всички елементи от сватбената декорация.
 • Поискайте оферта с всички включени такси, за да няма неприятни изненади. Би трябвало в нея да са включени застраховки, винетка, гориво и др.
 • Ако ще ползвате свой шофьор попитайте откъде и кога ще вземете и връщате колата.
 • Спазвайте правилата и пазете чуждата собственост! Професионалистите знаят как да украсят автомобила, без да наранят повърхността му, така че се доверете на техните умения и опит.  Винаги искайте разрешение от собственика на превозното средство, преди да предприемете каквито и да е действия с колата. И, разбира се, спазвайте правилата за движение!

Bon voyage, скъпи младоженци! 

Ако имате въпроси, свързани със украсяването на сватбената кола, ние сме насреща!

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!