Фотограф

Сватбените снимки запечатват завинаги това важно събитие в живота на всеки. След години, когато спомените избледнеят, фотографиите ще поддържат живи емоциите от този важен ден. 

Ето защо изборът на сватбен фотограф е отговорно и нелеко решение. А за да сте сигурни, че всичко ще бъде перфектно, трябва да резервирате подходящия човек достатъчно рано!

Опитният професионалист е добър съветник и помощник на двойката в подготовката на цялото събитие. Неговите наблюдения са изключително ценни при избор на ритуална зала, църква или ресторант. 

И така, как да изберете фотограф за сватба?

 1. Какъв стил фотография харесвате?

Фотографът и младоженците трябва да си пасват по характер и темперамент, за да се получи „химията“ помежду им в сватбения ден. Затова направете предварителен подбор на професионалистите според стила им на снимане. Определете какво търсите: непринудени и естествени снимки, нагласени портретни фотографии или силно драматични фотоси, с които да оберете лайковете в социалните мрежи? Имате ли предпочитания за тоналността и излъчването? Искате ли снимките да са окъпани в светлина или точно обратното?

Когато говорим за сватбена фотография, стиловете са:

 • Фотожурналистически или репортажен стил: най-актуалният и търсен в сватбеното заснемане в момента. Фотографът не се намесва и не режисира случващото се, търси естественост и непринуденост в кадрите. Следва се естествения ход на събитието, а резултатът е разказ в снимки. Нарича се още документален стил. Заснемащият не дава напътствия, а е само незабележим наблюдател, улавящ моменти и емоции. Снимките в този стил не са перфектни в детайлите, но са неповторими и единствени. Много подходящ за хора, които не обичат да позират;
 • Класически или портретен стил: традиционните изчистени сватбени снимки (подобни на тези на вашите родители, но със съвременно качество). Гостите и младоженците позират, често фотографът заснема последователно необходимите кадри и ключови моменти. Това е и причината различните сватбени фотосесии в този стил да изглеждат почти еднакво. Тук снимащият активно се намесва в сватбения ден, координира и асистира на протичането на тържеството. В много случаи той забавя, повтаря или променя хода на събитията. От друга страна, този стил фотография е подходящ за двойки, които са вложили много усилия в детайлите, тъй като се акцентира на тяхното заснемане;
 • Артистичен или художествен стил: Драматичен, бляскав, с много ефекти и обработка. Фотографът режисира кадрите, за да се получат артистични, уникални и креативни снимки. С този стил снимащият дава максимална воля на творческата си природа и често получените фотоси поставят в светлината на прожекторите човека зад кадър, а не самата сватба. При обработката се използват по-сериозни похвати и фотосите са по-скоро арт произведение, отколкото документален спомен за важно събитие. Зашеметяващите кадри в този стил определено ще впечатлят приятелите ви в социалните мрежи;
 • Комбиниран стил: доста често фотографите преплитат в работата си повече от един стил. Това е напълно естествено, защото практиката не се съобразява със строгите ограничения на теорията. По този начин снимките може да загубят своята характерна индивидуалност, но това е предимство в очите на част от младоженците. Най-често се съчетава репортажен стил за заснемане на събитието с арт сватбена фотосесия.
 1. Какъв е вашият бюджет?

Колко сте готови да платите за фотозаснемане? Прегледайте цените, обявени в интернет. Обърнете внимание какво включват предлаганите пакети и оферти. Обикновено сватбената фотография не е малко перо и за нея трябва да заделите около 10 до 12 % от целия бюджет. Бъдете честни със себе си и зачеркнете имената, които не може да си позволите. Така ще пристъпите към следващите стъпки в организацията по-бързо и лесно. 

След като си отговорите на първите два въпроса и стесните вариантите за избор, може да пристъпите към действие. За какво още трябва да внимавате:

 1. Опит на сватбения фотограф.

Започнете от това дали той е снимал други сватби и дали това е негова професия или хоби. Опитният професионалист трябва да ви покаже богато портфолио от сватбени албуми. Разгледайте снимки от цели сватби, а не само подбрани кадри. При срещата на живо добрият фотограф се познава по въпросите, които задава. Той трябва да има пълна и подробна представа от визията ви и програмата на сватбения ден. Поинтересувайте се как ще процедира при проблеми с техниката, при лоши метеорологични условия, при други непредвидени ситуации. 

Може да попитате дали е снимал на избраното място преди, и да разгледате негови снимки от същите места. Ако познава добре околностите, ще може да реагира бързо в случай на изоставане в графика или лошо време. 

Професионалистите с опит са подготвени и с резервна техника в случай на повреда. Желателно е да разполагат с допълнителни заредени батерии, карти с памет и др.

 1. В кои градове и райони поема ангажименти?

Повечето сватбени фотографи поемат поръчки в цялата страна и дори в чужбина. Поинтересувайте се колко ще струва заснемането извън града – дали и колко трябва да доплатите за нощувка, транспортни разходи и други допълнителни такси. 

 1. Пакет с двама фотографи, фотограф с асистент или един фотограф?

Обикновено се предлагат пакети, които включват различен брой ангажирани лица с разлика в уменията и опита. Разбира се, има разлика и в цената. 

Когато ангажирате някое голямо име в сватбената фотография, е желателно да уточните в договора кой ще дойде да снима на вашата сватба. Обикновено известните фотографи работят с асистенти, които често заместват титуляра поради голямата му заетост. Понякога няколко души работят под шапката на едно студио. Поинтересувайте се кой е свободен на конкретната дата и поискайте да разгледате само снимки, направени от този фотограф. 

Наемането на повече фотографи има безспорни предимства. Първо, ще имате различни гледни точки на събитията и няма да изпуснете нито един важен момент, и второ – ще се застраховате от възникване на проблем с техниката.

 1. Колко снимки и в какво качество ще получите накрая?

Ориентирайте се и търсете златната среда. Например, 200 броя са прекалено малко, за да уловят всички детайли от сватбата. От друга страна, при 2000 кадъра ще има много ненужен пълнеж. Поинтересувайте се също дали върху снимките ще има воден знак, и в каква резолюция ще ви ги предоставят. 

Има фотографи, които дават снимките в по-малка резолюция за дигитално ползване, която не е подходяща за отпечатване на хартия. За да принтирате, трябва да заплатите допълнително. Това никак не е неприятно, затова бъдете предпазливи. За щастие, все по-малко хора от бранша работят така.

Попитайте също дали и колко дълго ще се пазят вашите файлове. 

 1. В какъв формат се снима?

Ако държите са получите кадри в RAW формат, трябва да го уточните предварително. Не всички предлагат тази услуга и не всички имат практиката да предоставят „суровите“ снимки. А тези, които го правят, обикновено искат допълнително заплащане за тях. 

 1. Каква обработка на снимките предлагат?

Някои фотографи не обработват всички снимки, а само определена част от тях. За да няма излишно разочарование, уточнете този въпрос предварително. Поинтересувайте се и как се обработват кадрите – само базово или има и допълнително. Ако имате конкретни желания за обработката, говорете открито  и попитайте дали е възможно да бъдат изпълнени. Например, дали може някои кадри да имат винтидж усещане или да получите две-три черно-бели фотографии. 

На различните младоженци и стилове сватбени тържества отиват различен тип обработки. Така че се доверите на преценката на специалиста, който ще предложи най-подходящото за вас.

В никакъв случай не ангажирайте фотограф, който ви дава само необработени кадри.

 1. Какви са сроковете за получаване?

Това е важно уточнение особено за нетърпеливи младоженци. При ангажиране на фотографа трябва да обърнете внимание на това условие. Някои се стараят да предадат снимките в кратък срок от една седмица, други се нуждаят от повече време за обработка – месец и дори повече. Това зависи от ангажираността на конкретния фотограф, както и от натовареността на сезона. Със сигурност професионалното отношение изисква поставяне на точно фиксирани срокове в договора и тяхното спазване. 

 1. За колко часа ще ангажирате?

Повечето пакети включват от 8 до 10 часа снимки. Важно е да уточните дали желаете фотографа да заснеме приготовленията в дома на булката и младоженеца (и дали са нужни двама души за това). Обикновено снимките приключват с последния ритуал в ресторанта. Уточнете колко се таксува всеки час допълнително заснемане. Не забравяйте да попитате до колко най-късно снимащият може да остане на тържеството ви – това зависи от неговите ангажименти на следващия ден. 

 1. Използване на вашите снимки.

Доброто възпитание изисква фотографът да ви иска предварително съгласието за публично публикуване на вашите сватбени снимки. Често професионалистите отказват да заснемат събития, които после не могат да покажат в своето портфолио. Или вземат по-висока цена за заснемане в този случай.

 1. Предлагат ли изработка на сватбени книги и други допълнителни услуги?

Уточнете дали могат да изработят желаните от вас албуми, на какви цени и в какви срокове. Добре е да проучите какво качество на материалите и печата предлагат.

Със сигурност може да ви изскочат още въпроси в хода на организацията. Например, „Дали има условия, при които крайната цена ще се промени?“ или „Дали предлагат вариант, в случай че вали?“. Каквото и да ви хрумне, опитният професионалист ще е винаги насреща, за да ви отговори.

Надяваме се сега да ви е много по-лесно да откриете точния фотограф за мечтаната сватба. 

Ако търсите професионално декорирани фотостени и кътове, може да разгледате предложенията на svatbae.com!

 

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!