Сватбени аксесоари

Сватбени аксесоари – нещо ново, нещо старо..

Красотата на сватбения ден със сигурност не струи от един-единствен елемент или детайл. Завладени от любовта на младоженците, очаровани от приказната атмосфера, заслепени от неподправеното съвършенство на булката – това са само част от моментите, които в съчетанието си успяват да ни придадат неимоверно вълнение още при получаване на поканата. Наред с целия този емоционален заряд, сватбеният ден винаги носи усещане за принадлежност. Принадлежност към споделени мигове на щастие, принадлежност към изконната човешка необходимост от любов, принадлежност към традицията.

Виж повече

Сватбите често пресъздават съчетание между традиционно и модерно, придавайки на символите от миналото нов прочит чрез вечните сватбени аксесоари.

Сватбени аксесоари за булката

Сватбени аксесоари 1
Булчиснкия воал – един от най-ефирните и нежни сватбени аксесоари

Съвършената сватбена рокля е само част от мечтаната визия на всяка булка. Цялостното въздействие разчита на съчетанието ѝ с подходящите сватбени аксесоари. Традиционната булчинска визия предполага наличието на един основен сватбен аксесоар – воалът, чиято символика носи уникален смисъл в традициите на отделните култури. В Древен Рим тези сватбени аксесоари са се считали като амулет срещу суеверия. Римляните са вярвали, че в сватбения ден около булката са се навъртали зли духове, затова воалите в огнено червен цвят са представлявали сватбените аксесоари, които да я защитят от негативната енергия. С годините тези сватбени аксесоари променят както цвета си, така и своето предназначение. В християнската религия тези сватбени аксесоари се свързват основно с традиции, отколкото със суеверия. Счита се, че воалите загатват за чистотата и невинноста на булката, а същевременно тези ефирни сватбени аксесоари предпазват младоженецът от измамното влияние на външността на бъдещата си съпруга, давайки превес на вътрешната красота.

В наши дни воалите се разглеждат като сватбени аксесоари в пълния смисъл на думата, като символиката им отдавна е „забулена” под дизайнерските пориви. Друг типичен представител на сватбените аксесоари са короните. Асоциирайки се кралиците на деня, булките много често прилагат тези елегантни и класни сватбени аксесоари към своята визия. Изключително деликатни и все така приказни сватбени аксесоари са и фините ленти за коса с прикрепени към тях цветя и перли. Тези сватбени аксесоари се вплитат по дължината на косата, придавайки на визията лекота и нежност.

Сватбени аксесоари за гостите

Освен традиционни сватбени аксесоари за булката, за част от гостите също се предвиждат комплименти. Най-близките приятели и роднини на младоженците получават специално изработени сватбени аксесоари – гривни и бутониери, които да подчертаят незаменимото им присъствие на този съдбовен ден. Най-често бутониерите са предназначени за кумовете и роднините, докато „отборът на булката” се радва на импозантния и все така изтънчен дизайн на гривни с цветя. Тези сватбени аксесоари се раздават още при „кражбата на булката”, затова и притежанието на някой от тези сватбени аксесоари отличава присъствието на най-значимите фигури в живота на младото семейство от останалите гости.

Отделно от тесния кръг от най-близки хора, всеки гост има специално място в живота ни, за да бъде удостоен с уважението да присъства на сватбения ден. Малка проява на това уважение представляват поканите. Това са първите и сватбени аксесоари, които следва да подготвим, защото те пристигат при своите притежатели поне няколко месеца предварително. Добрата организация по изработката на тези сватбени аксесоари не просто ще засили вълнението на гостите ни, но и ще ни позволи да получим навременна и точна обратна връзка относно потвърждението или евентуалната невъзможност за присъствие от страна на някои поканени.

Сватбени аксесоари за спомен

Сватбени аксесоари 2
Книга за гости – един от най-милите сватбени аксесоари за спомен

През последните години навлезе нова тенденция, която обогати гамата от сватбени аксесоари, а именно – книгите за гости. Тези сватбени аксесоари остават като забавен споменик, събрал най-творческите и опияняващи сватбени пожелания. Няма как да не споменем и кутиите за подаръци и картички. Дали сме станали по-внимателни и кухненската посуда живее вечно у дома, или просто сме обзети от влиянието на минимализма, но със сигурност нямаме нужда от нов сервиз за чай. Кутиите за подаръци и картички са идеалният сватбен аксесоар, чрез който по тактичен начин да покажем на своите гости, че предпочитаме техният израз на уважение в размер, който да се побере в отвора на кутията.

Прието е не само младоженците да получават подаръци. Тази традиция добавя още една категория към сватбените аксесоари, а именно – подаръците за гости. Тяхната силно декоративна визия и символичното им значение ги превръщат в част от сватбените аксесоари, защото дори в техния дизайн се прокрадва сватбената стилистика. Преди години стъклените фигурки оглавяваха класацията по-най предпочитани сватбени аксесоари, предназначени да останат като спомен за всеки гост. Завръщайки се устремено към традициите, в днешно време бурканчетата с мед се установиха като новите стари сватбени аксесоари, които с радост гостите отнасят в домовете си в края на тържеството.

Сватбени аксесоари за церемонията

Сватбената церемония е най-значимият момент от целия сватбен ден. Тогава се извършва официалният акт на бракосъчетание, когато младоженците разменят своите сватбени халки. За кратък период от време тези халки се превръщат в център на вниманието и най-вече основен фокус на фотографа, затова следва да помислим и за красив сватбен аксесоар, върху който да бъдат положени. Единият вариант предполага използването на луксозна възглавничка като сватбен аксесоар, докато другият, по-класически вариант е да си подсигурим кошничка, чиято помпозност да акцентира върху момента на размяна на брачните халки. Колкото и краткотрайно присъствие да оказват върху сватбената церемония, тези сватбени аксесоари ще останат запечатани за вечни времена в сватбените албуми.

Сватбени аксесоари 3
Вечният огън на любовта гори със сватбени аксесоари – свещи

По време на бракосъчетанието се палят и сватбените свещи, чийто пламък да гори вечно в семейното огнище. Тези сватбени аксесоари носят и друга символика, а именно – да гонят злите сили. Огънят се използва като защитен елемент още от древността и макар тези сватбени аксесоари да изглеждат изключително елегантно и феерично по време на сватбения ритуал, присъствието им е преди всичко наложено от суеверията. След като младоженците разменят своите обети и вече официално могат да бъдат наречени съпруг и съпруга, следва да им бъде поднесено шампанско, чийто горчив вкус да подсладят с целувка. Преплитането на ръцете при отпиване от сватбените чаши се асоциира с близостта и неразделната връзка помежду им, а кристалните сватбени аксесоари остават да красят домашната витрина за цял живот.

Краят на официалната церемония също протича под празничния ритуал по хвърляне на късметчета. Тези сватбени аксесоари представляват малки декоративни пакетчета от органза, които съдържат монетка, жито и ориз, а нарицателното за този вид сватбени аксесоари – „късметчета”, произлиза от символиката на пълнежа. Монетата се асоциира с богатство, докато житните култури се свързват с плодовитост. При изработката на някои „късметлийски” сватбени аксесоари се добавят и бонбони, които да придадат на брачния живот необходимата доза сладост.

Сватбени аксесоари за булката

Сватбени аксесоари за гостите

Сватбени аксесоари за спомен

Сватбени аксесоари за церемонията

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!