Видеозаснемане

След сватбата остават спомените. Но човешката памет не е толкова надеждна, колкото би ни се искало. 

За щастие, времето, в което живеем, дава възможност да съхраним спомените си чрез снимки и видео филми. Те са това, което остава накрая от сватбения ни ден. Повярвайте, самите младоженци често споделят, че от емоции всичко им е било „като насън“. Видео материалите са тези, които материализират сватбеното тържество. 

Видеото е онзи магически път, по който се връщаме назад във времето и преживяваме сватбата отново, и отново. Професионалните сватбени филми и клипове ни разкриват важния ден в цялата му палитра от събития и емоции. Те са единственият начин, по който децата и внуците могат да съпреживеят този важен момент от живота на родителите си. Те са тези, които ще останат, когато вече ни няма.

Предимствата на професионалното сватбено видеозаснемане не се нуждаят от изтъкване. Едва ли има младоженци, които ще пропуснат тази част от организацията на сватбата. 

И все пак – 

какво трябва да знаете за сватбеното видеозаснемане?

Обикновено то представлява репортажно заснемане на събитието, но с акцент върху емоционалната атмосфера на празника. При монтажа могат да се използват повече или по-малко художествени похвати, които предопределят качеството и въздействието на крайния продукт.

 1. Стилове сватбено видеозаснемане:
 • Традиционен или документален: доскоро единственият разпространен „жанр“ на сватбеното видео. Представлява хронологично заснемане на сватбата от началото до официалния ѝ край. Обработката на видео материала е минимална. Дължината на филма варира според продължителността и интензитета на събитията – обикновено е 2-3 часа;
 • Кинематографски или художествен: влагат се повече режисьорски похвати, способи на снимане, обработката е по-сложна, обикновено се използва повече и по-качествена техника. Може да се прилагат различни скорости на снимане за различните сцени. Сватбените филми не следват задължително последователността на събитията, както и могат да не включват абсолютно всичко, случило се на сватбата. Продължителността им обикновено е един час. Професионалните видео студия предлагат предимно този стил филми като краен резултат, защото са по-динамични, художествено издържани и интересни за гледане;
 • Кратки клипове, трейлъри и др. – много често към пакетните видео услуги се предлагат и кратки видео формати, които са атрактивни и лесни за гледане и споделяне.
 1. Бюджет за видеозаснемане.

За съжаление, това е определящ фактор при избора на сватбен видеооператор. Цената на качественото видеозаснемане е солидно перо от сватбения бюджет. Известните имена не са много на брой и се резервират бързо. И все пак, дори и при ограничен бюджет, не се доверявайте на някой приятел с камера, а изберете професионалист!

 1. Колко часа се снима?

Обикновено продължителността на видеозаснемането е до 10 часа. Попитайте откога и откъде започват снимките, както и докога. Обикновено се стартира с приготовленията на младоженците и се приключва с края на официалната част в ресторанта. Уточнете колко се таксува всеки час допълнително видеозаснемане. Ако бюджетът ви е ограничен, може да се уговорите видеооператорът да присъства само на церемониите и/или на част от тържеството.

 1. Екип от колко души за видеозаснемане да изберете?

Опциите ви са три: да наемете един видеооператор, един видеооператор с асистент или двама оператори. Предлагат се в пакети на различни цени. 

Наличието на втора камера има свое безспорно преимущество. Покриват се повече гледни точки и няма опасност да се изпусне важен момент, защото някой гост е застанал пред камерата. 

Сватбата е събитие с много участници и се случва на няколко места едновременно. Двама оператори ще покрият без проблем приготовленията на булката и младоженеца – нещо, което не би било възможно само с един. А по време на тържеството има възможност единият да се фокусира върху главните действащи лица, а другият – върху гостите и атмосферата на празненството. Монтажът също ще е по-разчупен. 

Имайте предвид, че това от колко души е екипът, зависи и от предпочитанията на конкретния професионалист. Някои обичат да работят сами, други – с партньор. Ориентирайте се по съдържанието на техните оферти какви са предпочитанията им или питайте директно. 

 1. Колко ще бъде времетраенето на сватбения филм и какво ще бъде неговото качество?

В момента професионалистите предлагат заснемане на сватбено видео в Full HD (висока резолюция) или UHD (ултра висока резолюция).

Поинтересувайте се как се обработва суровия материал: какви цветови корекции се правят (плътност, наситеност, композиция, ретуш, ефекти) и от кого се избира музикалния фон за филма и клипа (от вас или от студиото).

Дължината на сватбения филм зависи най-вече от желанието на младоженците, защото в ценово отношение тя няма такова значение. Всяка сватба е различна – продължава различно дълго и с различен интензитет от събития. Ако младоженците искат да включат във видеото подготовката, целите церемонии и всички ритуали от ресторанта, то няма как филмът да бъде дълъг само един час. Но колкото и богата да е на събития една сватба, не прекалявайте с дължината на видеото. Няма сватбен филм, който да продължи три часа и да бъде интересен от край до край. 

При по-дългите филми се снимат кадри с по-голяма продължителност и след това монтажът е по-лесен. При кратките сватбени филми се търсят акцентите от събитието, но монтажът е по-сложен, понеже преглеждането и изчистването на кадрите отнема повече време. 

Добре е да знаете, че повечето оператори могат да ви предадат суровия материал от видеозаснемането при ваше желание.

 1. Ще има ли трейлър и/или други допълнителни клипове?

Все по-често пакетите с видеозаснемане включват кратки клипове от няколко минути с избрани моменти от сватбата. Те са емоционални, наситени, въздействащи. Подходящи са за споделяне с приятели, а за видеооператорите са прекрасна реклама на уменията и таланта им. Поинтересувайте се дали трейлърът трябва да се заяви допълнително. 

Някои видеооператори предлагат допълнителни кадри изненада с пожелания от гостите. Други включват в офертите си изработката на love story – филм за двойката, който се заснема предварително и се излъчва на празненството. 

 1. На какъв носител се предава сватбеният филм?

Филмите се предоставят за сваляне от облачни платформи или на флаш-памет, а в по-редки случаи се записват на външен хард диск. Обикновено има разлика в цената на услугата. Готовите файловете се предават в .mp4 формат или друг по избор. 

 1. Използва ли се допълнителна аудиотехника при видеозаснемането?

Когато при видеозаснемането не се ползват допълнителни устройства за звукозапис, може да възникнат проблеми с качеството. Ще се чуват силни странични шумове, звукът няма да е равномерен и ще се заглушат важни моменти. 

Поради тази причина професионалистите използват специална аудиотехника. Най-често се разполагат микрофони на ключови места (например при провеждането на ритуалите микрофон тип брошка се закача на някое от действащите лица), а към пулта на дисководещия се включва аудиорекордер за записване на висококачествен звуков сигнал. Този звук след това се наслагва при монтажа.

Най-често допълнителна озвучителна техника е нужна за изнесен и църковен ритуал, речи и места с лоша акустика. Препоръчваме да разговаряте с видеооператора предварително и да обсъдите дали и от какво допълнително озвучаване ще се нуждаете.

 1. Срокове за получаване.

Обикновено сроковете за получаване на готовия филм са от три до шест месеца. Това зависи от типа филм, който сте поръчали, необходимото време за обработка и монтаж, натовареността и популярността на наетия професионалист. 

 1. Какви допълнителни услуги и техника за видеозаснемане предлагат?

Тези екстри може да са включени в по-скъпите видео пакети, но може да бъдат заявени допълнително. Ако държите на нещо конкретно, се поинтересувайте предварително дали студиото предлага тази услуга. 

Към допълнителните услуги се включват заснемане с дрон, ползването на стабилизиращи устройства (стедикам, слайдер, доли, кран), осветление за по-тъмни ресторанти. Дронът се използва за въздушни кадри при добро време и на открити места. Преценете дали той е нужен според локацията и времето на сватбата. 

 1. Има ли допълнителни такси при видеозаснемането?

Попитайте за всичко, което може да доведе до екстра таксуване – извънредни часове видеозаснемане, транспорт, нощувка на екипа в друго населено място, експресна обработка и др. 

И последен съвет от нас: не е важно с какво ви снимат, а кой ви снима. Отделете време да проучите и да изберете най-подходящия видеооператор за вас. Защото спомените избледняват, но сватбеното видео ще поддържа емоциите от големия ден вечно живи.

Ако търсите впечатляваща украса за още по-зашеметяващ фон на сватбения ви филм, svatbae,com и ателие „Анжели“ са насреща! Свържете се с нас!

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!